Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Provjerite novčanike, možda imate vrijedne kovanice: Za neke dobijete i 2500 eura

Autor: B. D.

Numizmatika je hobističko područje sakupljanja rijetkih kovanica. Neki novčići se zbog svoje rijetkosti na tržištu prodaju po golemim cijenama. Donosimo listu rijetkih kovanica eura na kojima biste mogli zaraditi.

Nekoliko je razloga zbog kojih bi kovanica mogla postati rijetka. Prvi razlog su pogreške u kovanju koje su nastale na manjem broju kovanica u seriji. Najpoznatiji takav slučaj datira iz 2002. godine kad je na poleđini talijanske verzije kovanice jednog centa otisnut pogrešan spomenik. Umjesto Castel Del Montea, na novčićima ove serije je utisnut Mole Antonelliana.

Pogreška se dogodila na manjem broju kovanica, ali je kasno otkrivena. Za ovakav primjerak možete dobiti čak 2500 eura. U nekim slučajevima kovanice su namjerno distribuirane na neobičan način. Takav je slučaj, kako prenosi Young Platform, bio 2004. godine kad u Finskoj kovanice od 2 eura nisu puštene u opticaj skupno, već su bile raštrkane.
Prigodne mogu biti kovanice od samo 2 eura

Kovanice iz neke države mogu biti vrjednije od ostalih i zato što su kovane u manjoj količini. Primjer za to je Andora. Vrijedne mogu biti i prigodne kovanice.

Europska središnja banka dopuštanje kovanje prigodnih kovanica samo od 2 eura. Svakoj državi je određeno koliko prigodnih kovanica smije kovati svake godine.

Logika tržišta nalaže da je kovanica skuplja što je više rijetka. U numizmatici općenito najvrednije su antičke kovanice, koje su skuplje i što su bolje očuvane.
50 do 100 eura

Navodimo popis rijetkih kovanica od dva eura koje biste mogli pronaći u svojoj kasici prasici ili novčaniku. Kovanica od 2 eura kovana 2004. godine u Finskoj na kojoj su prikazani izdanci koji rastu iz stupa predstavlja nove zemlje pristupnice Europskoj uniji, a vrijedi 50 eura.

U Sloveniji je povodom proslave 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora 2007. godine kovano 400 tisuća kovanica na kojima se nalazi otvorena knjiga i natpis “Europa”. Ove kovanice vrijede 50 eura.

U Francuskoj je 2019. godine kovan novčić koji prikazuje likove iz stripova Renéa Goscinnyja, Asterixa i Obelixa. Vrijednost im kotira između 40 i 100 eura.

100 do 2000 eura

U San Marinu je 2004. godine kovano 110 tisuća primjeraka prigodnih kovanica koje prikazuju lik Bartolomea Borghesija, talijanskog povjesničara. Ove kovanice vrijede između 100 i 300 eura po primjerku.

U Vatikanu je prilikom proslave Svjetskog dana mladih u Kölnu 2005. godine kovano 100 tisuća primjeraka prigodnih kovanica. Vrijednost tih kovanica iznosi 300 eura.

Kneževina Monako 2007. godine je izdala kovanicu na kojoj je Grace Kelly, a izdana je na 25. godišnjicu njene smrti. Iskovano je samo 2000 komada, zbog čega mu je vrijednost oko 2000 eura.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ograničene serije

U Jugoslaviji nije bilo žene koja ga nije imala: Preko noći je nestao, a danas vrijedi bogatstvo

Grčka i Cipar u nekoliko navrata izdavale su nekomemorativne kovanice od 2 eura u ograničenoj seriji. Države eurozone izdaju i nekomemorativne kovanice od 1 euro u ograničenoj seriji, a što je ta serija manja, to su kovanice vrjednije.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.