Foto: Pixabay

PROVJERILI SMO ŠTO SE DOGODILO CIJENAMA U POSLJEDNJIH 12 MJESECI: Poskupio baš svaki proizvod, nekima cijena i 50 posto viša

Autor: Ivana Jurišić

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako je cijena hrane u prosincu na godišnjoj razini narasla čak 8,1 posto. Najviše je porasla cijena uljima i mastima, čak 21,9 posto, ali nismo ni s drugom hranom bolje prošli. Tako kruh i žitarice plaćamo 11,4 više nego lani u istom razdoblju, mlijeko, sir i jaja 9,9 posto, voće 8,9 posto, povrće 11,6 posto, kavu, čaj i kakao 11,4 posto. Poskupjelo je i meso, 4,3 posto, iako nam uzgajivači stalno govore kako nisu mijenjali cijene i riba, 4,3 posto. U svakom slučaju nema hrane kojoj u ovoj godini cijena nije otišla gore.

Da je statistika jedno, a stvarni život drugo, može nam reći samo jedan odlazak u trgovinu. Zbog toga smo malo pregledali kataloge nekih najpoznatijih trgovina da provjerimo koliko je cijena stvarno išla gore. Naravno, ovo nije nikakvo znanstveno istraživanje, već samo pregled nekih osnovnih živežnih namirnica koje većina nas stalno kupuje i uvijek imamo u svojim hladnjacima i ostavama. Riječ je o cijenama proizvoda bez akcija.


Namirnica bez koje se ne može je mlijeko. Malo tko ga nema u svom hladnjaku. I dok smo prošle godine litru mlijeka plaćali 6,49 posto, danas isto to mlijeko plaćamo 7,99 kuna što je porast od 22 posto. Skočila je cijena i mlijeko robnih marki. Prošle godine smo ga tako po punoj cijeni plaćali 4,99 kuna, a danas ga toliko plaćamo na akciji. Po punoj cijeni se prodaje za 5,99 kuna, što je porast cijene od 20 posto. Statistički podaci kažu kako je cijena mlijeku, siru i jajima rasla 9,99 posto, ali samo na mlijeku vidimo da je taj rast puno veći.

Skuplji je i jeftini toaletni papir

I cijene povrća su porasle, nekoga i puno više od 11,6 posto koliko nam kaže statistika. Tako smo cvjetaču prošle godine mogli kupiti za 9.99 kuna, a ove godine je plaćamo čak 50 posto više. Mladi krumpir smo prošle godine plaćali 7,99, a danas ga plaćamo 9,99, odnosno 25 posto. Puter tikvi cijena je narasla čak 42 posto, danas je plaćamo 9,99, prošle godine smo je plaćali 6,99.

Poskupio je i onaj najjeftiniji toaletni papir, na kojega je uvijek navala kada je na akciji, sa 12,99 na 13,99.

Pakovanje od 10 svježih jaja koje smo prošle godine plaćali 11,49 kuna, sada plaćamo 13,99 kuna, što je poskupljenje od 13 posto.

Popularna Lino Lada Gold je prošle godine bila 57,11 kn/kg, danas je 65,70/kg što je poskupljenje od 15 posto.

Uz cvjetaču najviše je poskupjela Milka čokolada koju smo prošle godine plaćali 66,56 kn/kg, a danas je plaćamo 99,88 kn/kg, što je povećanje od više od 50 posto.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.