fbpx
Foto: Davor Pongracic / CROPIX, Ilustracija

‘PROSTITUIRAJU SE ZA RIŽU’! Horor stranih radnika u Hrvatskoj: ‘Uzmu im sav novac, umjesto u obećanu zemlju upali su u dužničko ropstvo’

Autor: Dnevno.hr

U posljednjih godinu dana na ulicama hrvatskih gradova sve je više stranih radnika. Samo ove godine izdano je 105.000 radnih dozvola, a radnici u Hrvatsku dolaze iz Nepala, Filipina, Indije.

Raditi dolaze uglavnom preko agencija koje im obećavaju solidne plaće, smještaj, obrok, prijevoz i rješavanje viza, no usprkos tome mnogi moraju platiti na stotine eura da bi došli i radili.

Zbog svega toga mnogi od njih su ostali na cesti, bez novca i praktički u dužničkom ropstvu. Ono što je zabrinjavajuće jest da hrvatske institucije nad cijelom tom situacijom nemaju gotovo nikakvu kontrolu niti migracijsku politiku, piše Dnevnik.hr.


Posreduje 440 agencija

Situacija je još gora nakon sezone kada je u Hrvatskoj bez posla ostalo na tisuće radnika iz tzv. trećih zemalja.

Podaci Ministarstva rada pokazuju kako u Hrvatskoj postoji oko 440 agencija koje se bave privremenim zapošljavanjem i dovode strane radnike u Hrvatsku, a djelatnost posredovanja pri zapošljavanju obavljaju još 424 fizičke i pravne osobe.

“Recimo da bi došli raditi u Hrvatsku i ako vi obećate nekom da će imati plaću od 1.200, 1.300 eura, onda će on bez problema dati te novce jer on misli da će u dva, tri mjeseca zaraditi za pokriti te dugove. Međutim, događa se da oni dođu tu i rade za 500 eura, a s tim novcem ne može nikada vratiti taj dug i praktički su prisiljeni raditi za još manje u budućnosti, da bi mogli vratiti taj dug i da bi mogli nekako preživjeti”, otkriva sugovornik Dnevnika.

Sindikati kažu kako je ovakva praksa potpuno nezakonita.

Poslodavci platili više od četiri milijuna kazne

Većina radnika govori da su im novac uzele upravo hrvatske agencije. Na upite na desetak email adresa tih agencija, neki su više, a neki manje ljubazno odgovorili da oni novac od radnika ne uzimaju.

“Znam iz priča da zbilja ima prostitucije već sad i to za jako sitan novac, jer nekako moraju preživjeti, moraju kupiti rižu, moraju kupiti hranu. I to je najjednostavnije, kako reći, najlakša zarada”, progovara jedan od vlasnika agencije.
Iz MUP-a kažu da oni “ne vode zbirke podataka o prijavama nepravilnosti iz područja radnih odnosa državljana trećih zemalja” iako su samo u 2021. izdali gotovo 82.000 dozvola za boravak i rad, a u 2022. godini do kraja listopada gotovo 106.000.

Inspektorat ne vodi preciznu evidenciju

Što se događa s tim ljudima, gdje završe pa čak i posluju li poslodavci, a agencije za privremeno zapošljavanje to jesu, u skladu sa Zakonom o radu, ne znaju ni u Zavodu za zapošljavanje.

Iz Državnog inspektorata na upit novinarke odgovorili su da ne vode preciznu evidenciju od kuda su ljudi kad je u pitanju kršenje zakona, no da su zaprimili veći broj predstavki, vezanih uz kršenje zakona, što se tiče rada stranaca.
U tim slučajevima kažnjeni su i poslodavci i radnici koji su radili na crno. Radi se o 395 državljana trećih zemalja tijekom ove godine, a poslodavci su platili kazne u visini 4,650.000 kuna, piše Dnevnik.hr.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.