Foto: Dusko Marusic / CROPIX

Promijenio se zakon koji će tisuće ostaviti bez prihoda: ‘Živim u strahu i čekam 1. veljače’

Autor: Ivana Jurišić

Vlada Republike Hrvatske u srpnju ove godine je usvojila konačan prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Već i prije donošenja samog zakona mnogi su negodovali govoreći kako se donosi na brzinu, bez konzultacija sa strukom.

Prvi su svoj glas digli vlasnici marina nezadovoljni rješenjima koja se odnose na produžavanje i obnovu koncesija za svoje luke, a sada se javljaju i mali poduzetnici koji se boje da će zbog novog zakona ostati bez prihoda s kojima uzdržavaju obitelj.


Foto: Josko Supic / CROPIX

Jedan naš poduzetnik iz Trogira, koji je želio ostati anoniman, kaže da se boji da će se i u Hrvatskoj dogoditi španjolski scenarij te da ćemo svoju obalu za male pare prodati Nijemcima.

Nastavak desetljeća nepravilnosti

“Njima se ista stvar dogodila prije dvadesetak godina. Obala je prvo bila španjolska, a sada gdje god pogledate koncesionari su Nijemci i Englezi.

Meni se čini mi se da se sada točno preslikava kod nas. Nemamo mi više što prodati u Hrvatskoj, ostalo je to pomorsko dobro i sad to ide na ponudu najboljem ponuđaču”, ogorčeno govori naš sugovornik.

Prema njegovim riječima, ovo što se sad događa, samo je nastavak nepravilnosti koje se događaju već desetljećima.

“Zakon o pomorskom dobru se pokušavao donijeti više puta, bez uspjeha. I ovaj put je donijet isključivo zbog pritiska EU. Da nije bilo Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) pitanje je bi li bio donijet), dodaje.

“To je i kod nas bilo neizbježno i sad će se i nama dogoditi španjolski scenarij”.

Satima vozili do Bajakova

Naš sugovornik podsjeća na scene otprije nekoliko godina s Bajakova gdje se oko ponoći skupilo nekoliko stotina Bračana koji su htjeli prvi dobiti pravo na koncesiju. Zašto? Pa upravo na Bajakovu radi pošta koja je otvorena 24 sata dnevno, jedina takva u Hrvatskoj.
“Dogodilo se to nakon što je Supetar raspisao natječaj za dodjelu koncesijskih odobrenja za korištenje nekoliko gradskih plaža. Kako u dobivanju koncesije pobjeđuje najbrži prst, Bračani su ne žali truda otišli na trajekt pa na nekoliko sati dugu vožnju do Bajakova kako baš oni bili u redu u pošti jednu minutu nakon ponoći.

Krive su upute koje je dalo Ministarstvo, a prema kojima na ovakvim natječajima pobjeđuju oni koji su prvi predali zahtjev za dobivanje koncesijskog odobrenja. Cijeli taj cirkus je započeo ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković čiji je otac, koliko sam čuo, sa, korisnik koncesijskog odobrenja u Crikvenici”, objašnjava.

Prednost lokalnom stanovništvu

Sad živi u strahu jer ne zna što će biti sljedećeg ljeta.

“Na našoj plaži ima nas 50-ak koncesionara koji žive od toga. Sad će svi ti objekti ići na natječaj za samo jednu koncesiju koji će nama onda te objekte davati u podkoncesiju.

Mi smo zajedno s udrugom Glas poduzetnika još za vrijeme savjetovanja predlagali da se pri davanju koncesija da prednost lokalnom stanovništvu, ali ništa od toga.
Hrvatica ogorčena cijenom kestena: ‘Oni nisu normalni. Prošle godine su bili 15 kuna, a sad ovo’

Zakon je donijet u srpnju pa je sad tamo propisan čitav niz pravilnika i uredbi koje tek treba donijeti. Sam zakon puno toga ne određuje, uredbe su te koje će postaviti minimalne cijene, uvjete natječaja. U međuvremenu vrijeme curi, treba donijeti natječaj u veljači, a ne radi se ništa. Ovim tempom kojim oni to sada rade, neće ništa biti gotovo na vrijeme.

Neki dan sam išao u županiju od župana dobiti informaciju. Nemam vam ja stida, a želim sebi i riješiti život. Oni ne znaju ništa. Čak i ovi moji koncesionari ne pričaju o tome.

Nitko od nas ne zna što će se dogoditi sljedeće godine. Možda ostave sve po starom jer je izborna godina. Čak i ako tako bude, tko zna što nas čeka druge godine. Moji kolege koji su sa mnom na plaži nisu svjesni što nam se sprema, a gostu je svejedno hoće li sjesti kod mene ili kod Nijemca. Pred nama su teški dani”, zaključuje naš sugovornik.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.