PROCJENE MMF-A: ‘Nakon zdravstvene krize potpore se moraju postepeno ukidati, kako se ne bi produbile razlike među zemljama’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Pandemija koronavirusa nije samo ugrozila gospodarstvo već je stvorila i zdravstvenu krizu na globalnoj razini.

Zbog Covida-19 mogle bi se produbiti razlike u Europi, ako vlade država EU-a nešto ne učine kako bi se riješila ta zdravstvena kriza. Osim toga, potrebno je poduprijeti gospodarstvo sve do njezina završetka, rekla je Kristalina Georgieva, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ona je pohvalila vlade EU-a zbog više od tri tisuće milijardi eura fiskalnih potpora tvrtkama i kućanstvima koje uključuju i programe očuvanja radnih mjesta s više od 54 milijuna radnika.

“Ali put ka oporavku… je neujednačen… zbog razlika u početnim pozicijama, gospodarskoj strukturi i mogućnostima za poduzimanje mjera, što uzrokuje produbljivanje nejednakosti među zemljama i unutar njih samih”, rekla je Kristalina Georgieva na konferenciji u Europskom parlamentu.

Zemlje koje su tradicionalno okrenute turizmu, Španjolska, Grčka i Italija prošle godine su zabilježile pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za više od devet posto. U ostalim zemljama EU-a BDP je u prosjeku pao 6,4 posto.

U MMF-u predviđaju da će do kraja 2022. godine dohodak po stanovniku u središnjoj i istočnoj Europi biti 3,8 posto slabiji nego što su bila njihova predviđanja prije krize.

Kako je istaknula Kristalina Georgieva, Covid-19 će produbiti i nejednakost unutar zemalja, pa će tako posebno teške posljedice krize trpjeti regije koje su prije krize imale niži BDP po stanovniku, manju produktivnost, veći sektor oslonjen na izravan kontakt s klijentima i manje poslova pogodnih za rad na daljinu.




Kako ne bi došlo do milijunskog gubitka radnih mjesta pri čemu bi najviše stradale žene i mladi, vlade EU-a moraju stvoriti uvjete za oporavak gospodarstva i ublažavanje razlika, stavljajući na prvo mjesto okončanje zdravstvene krize, istaknula je Georgieva,

“Cijepljenje je ove godine okosnica ekonomske politike, i u Europi i u svijetu. Dok pandemiju ne porazimo posvuda, izlažemo se riziku novih mutacija koje ugrožavaju naš napredak”, naglasila je, pozivajući na suradnju u financiranju nabave i distribucije cjepiva.

Dodala je kako vlade moraju nastaviti podupirati poduzeća i kućanstva sve dok pandemija ne bude suzbijena. “Potpora se mora postupno ukidati nakon trajnog izlaska iz zdravstvene krize, ali ne prije toga kako se ne bi produbile razlike među zemljama”, zaključila je Kristalina Georgieva.




Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.