Ilustracija, Foto: Unsplash

PRISJEST ĆE VAM ONLINE NARUČIVANJE! Evo nove vrle ideje, uz ‘shipping’ stiže i ovaj ‘harač’: ‘Želimo zauvijek stati na kraj prevarantima’

Autor: Franka Alvarez

Europska komisija želi počiniteljima prijevara u domeni plaćanja carine zauvijek stati na kraj pa predlažu reformu carinske unije, koja bi između ostalih točaka uvela carinu za proizvode čija je vrijednost manja od 150 eura.

Trenutačni prag carinjenja za uvoz dobara je 150 eura, ali to prevaranti maksimalno koriste kako bi osigurali financijsku korist. Komisija navodi da je vrlo česta praksa da se paketima koji ulaze u EU trenutačno smanjuje vrijednost kako bi se izbjeglo plaćanje carine.

Automatizacija procesa

U novom prijedlogu planiraju zamijeniti stari način naplate unutar carinskog sustava gdje se odgovornost prenosila na pojedinačne prijevoznike i potrošače s novim, gdje bi to radile internetske platforme koje bi osiguravale da roba koja se prodaje na internetu u EU-u ispunjava sve carinske obveze. Tako bi platforme bile odgovorne za osiguravanje plaćanja carinskih pristojbi i PDV-a pri kupnji, i omogućili  potrošačima dane budu izloženi skrivenim naknadama ili neočekivanoj papirologiji pri preuzimanju paketa.


S obzirom na to da su internetske platforme službeni uvoznici, potrošači u EU-u mogu biti sigurni da su plaćene sve pristojbe i da je njihova kupnja sigurna i u skladu s ekološkim, sigurnosnim i etičkim standardima EU-a.

Povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni, smatra da uvođenje carina na robu u vrijednosti ispod 150 eura ne bi trebalo dovesti do povećanja potrošačkih cijena zbog toga što bi carine na male pakete bile vrlo niske.

Milijarda eura dodatnog prihoda

Očekuje se da će novi, prilagođeni režim e-trgovine donijeti dodatne carinske prihode u iznosu od milijarde eura godišnje.

Reforma bi tako donijela internetski centar za obradu carinskih podataka pomoću kojeg bi se prikupljali podaci koje dostavljaju poduzeća te će se, uz pomoć strojnog učenja, umjetne inteligencije i ljudske intervencije, nadležnim tijelima omogućiti sveobuhvatan pregled lanaca opskrbe i kretanja robe.

U Komisiji ističu da je ovo najopsežnija reforma carinske unije EU-a od njezina osnutka 1968. godine,  prijedlog Komisije moraju odobriti Vijeće EU-a i Europski parlament.

“Današnja dugo očekivana reforma dio je našeg plana za jačanje otvorene strateške autonomije EU-a. Carinskim tijelima EU-a omogućit će bolju obranu naših financijskih i gospodarskih interesa te istodobno zajamčiti sigurnost i zaštitu robe koja ulazi u EU”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, prenosi HRT.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.