fbpx
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

PRIPREMLJENO 190 TISUĆA PRIJEDLOGA ZA OVRHU U svakoj fazi bit će oko 60 tisuća novih ovrha!

Autor: S.P./Dnevno

U ponedjeljak, 19 . listopada završava moratorij na ovrhe, a brojni građani strahuju što će se događati s njihovim dugovanjima.

Hoće li veći dio građana ponovno “pasti u financijsku nemilost” zbog čega će jedva preživljavati, tek će se vidjeti.

O pokretanju ovrha i blokadi računa danas su u emisiji “U mreži prvog” Hrvatskog radija govorili državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave  Josip Salapić i savjetnica Uprave u Fini Vinka Ilak.


“U ponedjeljak kreće s nastavkom ovrha. Grupe se odnose na postupke kod javnih bilježnika. Kod njih je oko 190 tisuća prijedloga za ovrhu. Oni će tek početi s donošenjem rješenja o ovrsi. To ne znači da će sva rješenja doći u Finu. Postupak kod bilježnika se provodi na način da kada bilježnik donese rješenje o ovrsi on ga prvo dostavlja ovršeniku koji na njega može prigovoriti. Ako ovršenik ne smatra da je dužan on ga može osporiti i tada će se postupak nastaviti u parnici. Tek ako ovršenik ne uloži prigovor rješenje može postati pravomoćno i tek tada se može dostaviti u Finu na naplatu”, rekla je Vinka Ilak.

Preporuka je da kada ovršenici dobiju rješenje o ovrsi, kada dobiju obavijest od Fine da se provodi ovrha da probaju stupiti u kontakt s vjerovnikom i probaju dogovoriti oko nekakve dobrovoljne načina otplate duga kako bi spriječili daljnju ovrhu, dodala je.

Podaci preko aplikacije egrađani i eblokade

Na pitanje da prije neki ovršenici nisu niti znali da ih se ovršuje, rekla je da se to ne bi smjelo dogoditi. Vjerojatno negdje dolazi do propusta, no svaki građanin koji sumnja može u svakom trenutku dobiti podatke od Fine osobno u poslovnici ili pute egrađani jer je Fina podigla aplikaciju eblokade, objasnila je Ilak.

Također, građani mogu za one postupke koji nisu došli do Fine i nalaze se kod bilježnika nazvati broj koji je postavila javnobilježnička komora i doznati ima li nešto i kod kojeg bilježnika.

“Ono što je važno za istaknuti da građani znaju kako je Ministarstvo pravosuđa i uprave učinilo velike napore da se ne dogodi ovršni tsunami. Potpunim zatvaranjem gospodarstva i Hrvatske zbog straha od pandemije odlučili smo se na moratorij na 3 plus 3 mjeseca. Sada smo se naučili živjeti s virusom. Da smo nastavili s moratorijem nakupio bi se još veći broj ovrha onda bi se dogodilo da početkom 2021. imali još veći broj ovrha. Dogovorili smo da javnobilježnička komora i bilježnici te ovrhe ne šalju odjednom na naplatu. Bit će tri faze, oko 60 tisuća u svakoj, rekao je Salapić.
Ovršenik se može dogovoriti s vjerovnikom o otplati duga na rate

Dodao je da prva faza ide od 19. listopada i tu će biti ono što se odnosi do prije moratorija na proljeće. Druga faza ide 20. studenoga za prva tri mjeseca moratorija i 20. siječnja za druga tri mjeseca moratorija.

“Činimo velike napore da dopunama i izmjenama zakona o ovrsi do kraja godine stupe na snagu novi propisi koji će učiniti dostojanstveniji položaj ovršenika o postupku. U zakonu ćemo donijeti preporuku da je javni bilježnik obvezan obavijestiti ovršenika o dugu. Ovršenik će imati rok od 15 dana da razmisli je li to njegov dug, je li to plaćeno ili nije, ili će osporavati dug. Ako se odluči platiti neće imati nikakvih ovršnih troškova niti postupka. Ako kaže da nije dužan onda ide u parnicu. Dakle, sud se u to uključuje i on odlučuje o vjerodostojnosti traženja vjerovnika”, rekao je Salapić.
Nadalje pozvali smo sve vjerovnike, da u ovoj situaciji, još jednom do isteka moratorija, još jednom javno pozovu i daju ovršeniku mogućnost da plati dug te da im daju mogućnost otplate na nekoliko rata, dodao je.

“Pokušavamo štititi dostojanstvo dužnika, ali i da se sačuva vladavina prava i gospodarske aktivnosti. Pokretanje postupka kad se zakon skine s moratorija traje i više od dva mjeseca. Još toliko ovršenik ima mogućnost javiti se ovrhovoditelju i dogovoriti se da dug pati na rate”, objasnio je.

Autor:S.P./Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.