Foto: Damjan Tadic / CROPIX/ilustracija

Ministar financija objasnio zašto su cijene u Hrvatskoj toliko rasle: ‘Svi smo zabrinuti’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Nakon što je Eurostat objavio podatke o o prvoj procjeni za harmonizirani indeks potrošačkih cijena u europodručju za ožujak 2024. prema kojemu je Hrvatska najgora u eurozoni, oglasio se i ministar financija Marko Primorac.

“Veseli što je de facto od studenog 2022. bilježimo trend smanjivanja stope inflacije, uz izuzetka u kolovozu zbog turističke sezone. Bilo bi bolje da je niža i da se približava onoj kojoj težimo – dva posto. Što se tiče stope u ožujku, više je razloga za to”, kazao je Primorac.

Napomeno je kako je jedan od važnijih razloga povećanje cijena usluga od 6,6 posto zbog turističke sezone, tj. dobre predsezone. Prema podacima u prvom kvartalu bilježimo porast noćenja od 15 posto, a tome je pridonijelo uskršnje vrijeme i rezervacija već u ožujku”, rekao je Primorac dodavši da druge države članice EU-a bez eura imaju i veće stope inflacije.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Članica s najvećim rastom

“Mi smo članica Eurozone s najvećim gospodarskim rastom. Što je veći gospodarski rast, to utječe na inflatorna kretanja. Inflacija je tek nešto veća. U Austriji je inflacija na razini 4,2, a u Hrvatskoj 4,9. Imamo tek nešto veću stopu inflacije, ali puno veći gospodarski rast.

Rast je bio potaknut potrošnjom kućanstava i većim investicijama, a time je rasla potražnja za dobrima i samim time su rasle i cijene. Što se tiče politika Vlade, inflacija kao takva je u domeni monetarne politike, no fiskalna politika može biti odgovorna da dodatno ne podrgijava inflaciju”, dodao je.

Plenkoviću, kako ćeš ovo objasniti: Stigle brojke, Hrvatska je najgora od svih EU zemalja
Govoreći o visokom rastu potrošačkih cijena Primorac je rekao da se možemo nadati da je  to trenutna situacija kao u kolovozu prošle godine.

“Bio bih neozbiljan kad bih rekao da se neće ponoviti povećanje inflacije u ljeto, kao što se dogodilo prošle godine. Svi smo zabrinuti, ali ne bih rekao da su to enormni udari. Povećanje cijena od 4,1 posto nije enormno. Nismo zadovoljni i zato nastavljamo s mjerama. S time se treba nositi, imamo ograničen manevarski prostor”, zaključio je ministar.
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.