Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Primorac o inflaciji: ‘Ja ne idem u dućan, žena kupuje i ne žali se’

Autor: I.G.

Ministar financija Marko Primorac najavio je u srijedu da će Vlada sutra donijeti rebalans proračuna za tekuću godinu. Prema najnovijim informacijama, planira se povećanje rashoda za 1,2 milijarde eura, dok će proračunski prihodi porasti za 1,1 milijardu eura.

“Sutra ćemo na Vladi utvrditi rebalans. Mi ćemo i 2023. povećati rashode za 1,2 milijarde eura, proračunski prihodi porast će za 1,1 milijardu eura. Nekoliko osnovnih kategorija rashoda. Za mirovine oko 340 milijuna eura, na potresu 275 milijuna, energetske mjere i ostalo iz petoga paketa 265 milijuna eura. Oko 220 milijuna eura su dodatni rashodi za plaće. I kada se sve skupa zbroji, mi ćemo revidirati i rast gospodarstva na 2,8 posto, a deficit će biti smanjen sa 0,7 na 0,3 posto BDP-a”, rekao je u Dnevniku Nove TV ministar financija Marko Primorac.


Hrvati ispričali kako su uštedjeli masu novaca: ‘Ako to napraviš, manje trošiš na gluposti’

Povećanje prihoda

Naglasio je kako se očekuje povećanje prihoda od 1,1 milijardu eura do kraja godine, a kaže i kako očekuje trend pada inflacije.

Za inflaciju ministar kaže kako je prošle godine bila na 10,8 posto, a ove godine se prosječno projicira osam posto. Osvrnuo se i na trend pada cijena i mimo onih 30 zamrznutih.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Nemam baš vremena ići u dućan. Supruga kupuje”, rekao je i istaknuo da se ona ne žali na cijene i kako nemaju vremena o tome razgovarati jer se bave obiteljskim temama.

Građanima stižu ‘trezorci’

Kaže kako nakon dobrog iskustva sa narodnom obveznicom građanima stižu “trezorci”.

Zatvara se trgovina koju obožavaju Hrvatice: Poslali važnu obavijest kupcima
“Mi ćemo do kraja 10. mjeseca iznijeti plan i detaljno pojasniti građanima na koji način ćemo plasirati i narodne trezorske zapise. Očekujemo taj plasman, početkom ili sredinom 11. mjeseca”, kazao je ministar. Još se ne zna ni u kojem iznosu će to biti.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.