Foto: Guliver/Unsplash/Ilustracija

Primaju 13. plaću i brojne druge povlastice, ali nije dovoljno: ‘Često razmišljam o promjeni posla’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Svakog mjeseca u Švicarskoj gotovo 300 medicinskih sestara napusti posao, što predstavlja veliki izazov za švicarske bolnice, prenosi swiss.info. Kao razloge napuštanja posla medicinske sestre između ostalog navode stres, niske plaće i nemogućnost usklađivanja privatnog i profesionalnog života.

Istraživanje je pokazalo da 36 posto mladih medicinskih sestara u dobi od 20 do 24 godine napušta profesiju unutar prvih nekoliko godina na poslu.

Foto: Pixabay

Najbolje plaćene na svijetu

“Ne mogu zamisliti biti na ovom poslu za pet godina ako nastavimo ovim tempom. Često razmišljam o promjeni posla. Sve moje kolege razmišljaju o promjeni posla, a odlasci su redoviti”, rekla je jedna medicinska sestra koja je poželjela ostati anonimna. Iako je ovo zanimanje još uvijek popularno u Švicarskoj, u toj je zemlji otvoreno gotovo sedam tisuća radnih mjesta za medicinske sestre, navodi portal.

Iako medicinske sestre u Švicarskoj nisu zadovoljne svojim plaćama, istraživanje je pokazalo kako su upravo one najbolje plaćene na svijetu. U prosjeku zarađuju oko 118 000 CHF (122 531 eura). Plaće se kreću od 76.800 CHF (79 749 eura) za najniži prosjek do 230.000 CHF (238 832 eura) za najviši prosjek. Stvarna maksimalna plaća je viša. Navedena brojka predstavlja srednju naknadu koja uključuje stanovanje, prijevoz i druge povlastice kao 13. plaću.

Foto: Pixabay

Ograničili pristup hrvatskim državljanima

Švicarski Crveni križ nadzire sve vjerodajnice za strane medicinske sestre. Uvjet za sve kandidate je da moraju tečno govoriti jedan od nacionalnih jezika (talijanski, francuski i/ili njemački) i za to nema iznimke. Osim toga, sve medicinske sestre moraju pohađati dodatne tečajeve za šestomjesečno naukovanje.

Hrvati šokirani onim što su otkrili u Švicarskoj: ‘Ovo mi u Hrvatskoj radimo puno bolje’
Podsjetimo, Švicarska je u 2023. godini ponovno ograničila pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada na razdoblje od godinu dana, od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca. Nakon 31. prosinca Švicarska će opet razmotriti ovu odluku, a do kraja godine će se primjenjivati sustav kvota za izdavanje radnih dozvola hrvatskim državljanima.

 
 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.