Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Prijeti novo poskupljenje povrća bez kojeg Hrvati ne mogu kuhati: ‘Kao da zlato prodaju’

Autor: Dnevno.hr

Čini se da nam stiže još jedno poskupljenje. Zbog visokih troškova uzgoja, nepovoljnih vremenskih uvjeta, kao i manje zasađene površine, stručnjaci predviđaju da će ove godine porasti cijena češnjaka u tri zemlje koje ga proizvode.

Kako većini zemalja Europske unije, a i šire nije dovoljna samo domaća proizvodnja, ovo se povrće često uvozi iz Кine ili Argentine.

“Plantaže češnjaka u Кini, koja redovno opskrbljuje europsko tržište, nedavno su nakon temperatura od 20 stupnjeva, a onda neuobičajenih snježnih padalina, pretrpjele ozbiljne štete”, navodi specijalizirani portal Freshplaza, ističući da je kao rezultat toga obim kineskog izvoza u Europu naglo pao, što je dovelo do porasta cijene prvoklasnog češnjaka na rekordnu visinu.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

‘Baš grdo’

A cijena je početkom ožujka porasla za oko 150 dolara po toni. Podbacivanje roda u Кini dodatno su pojačale kiše koje su uslijedile nakon snijega, a ovakvom trendu će doprinijeti i smanjenje površina pod ovim povrćem u Španjolskoj za oko 15 posto u odnosu na prethodnu sezonu, kada je već zabilježen pad.

Nacionalno udruženje proizvođača i trgovaca češnjaka Španjolske izvijestilo je kako su površine pale za više od 30 posto u posljednje dvije godine, a najviše što se tiče proljetnog ljubičastog luka. Kao razlog navode nedostupnost vode i stalno povećanje polaznih troškova, prenosi Agroklub.

Slična je situacija i u Egiptu, gdje su se površine pod ovom kulturom prepolovile. Кvalitetom su zadovoljni, ali potražnja je velika, tako da će ove godine, kažu, teško moći da osiguraju povoljne cijene. Češnjak iz Španjolske i Argentine trenutno se na veliko prodaje za oko 2,80 eura po kilogramu, kineski je još skuplji, dok će egipatski koštati 1,85 eura.

Hrvati otkrili o kojem autu sanjaju: Pregledavali su ga najviše, a cijena će vas iznenaditi




Hrvatski proizvođač Ante Hajić nedavno je otkrio kako je potražnja velika, a češnjak se proda jako brzo. “I dok ga i prodamo kasnije još ljudi zovu i traže da treba još češnjaka”, rekao je Hajić za Dnevnik.

Na godinu proizvede oko 700 kilograma. “Domaći je veći, kvalitetniji, bolji miris, jači okus…”, nabraja Hajić. No kupci na tržnicama diljem Hrvatske primijetili su kako je i skup pa se ovih dana češnjak prodaje i po 12 eura. “K’o da zlato prodaju, ne znam, ne kužim zašto ljudi to ne sade doma. Deru, baš ga deru s tim češnjakom, baš grdo”, komentirao je Vlado iz Pule. Čini se da se moramo naviknuti na ovakve pojave.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.