Guliver

‘PRIJETI NAM POTPUNI KOLAPS’ Slovački premijer zavapio: ‘Ako nam Bruxelles ne pomogne, onda ćemo morati zadržati struju’

Autor: Dnevno.hr

Premijer Slovačke Eduard Heger je u intervjuu za Financial Times rekao da ekonomiji njegove zemlje prijeti kolaps. Kaže da će, ako Slovačka ne dobije pomoć, zadržati struju za svoja poduzeća i kućanstva.

“Ako Slovačka ne dobije milijarde eura pomoći iz Bruxellesa, skok cijena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu ubit će njezino  gospodarstvo”, rekao je premijer u intervjuu za FT.

Iako Slovačka u svojim nuklearnim i hidroelektranama proizvodi dosta struje, njezin najveći proizvođač je početkom godine višak prodao trgovcima, a oni sad tu struju u terminskim ugovorima preprodaju Slovačkoj po tržišnim cijenama, višim i do pet puta, piše FT.

“Slovaci kupuju za 500 eura ono što su prodali za 100 eura”, rekao je Heger za FT, istaknuvši da zato plan Europske komisije o oporezivanju ekstraprotifa proizvođača struje neće funkcionirati u Slovačkoj.

“Ako hoćemo porez na ekstraprofit, moramo ga uvesti na europskoj razini”, poručio je slovački premijer.

Ravnomjerno rasporediti porez

Kaže kako bi prihod od europskog poreza trebao biti ravnomjerno raspoređen među svim članicama EU-a, što bi Slovačkoj, prema njegovim riječima, donijelo oko 1.5 milijardi eura.

Smatra i da bi Bruxelles trebao oslobodit pet milijardi eura nekorištenih sredstava iz fondova za regionalni razvoj za smanjenje energetskih računa u poduzećima.




“Slovačke kompanije će se u protivnom zatvoriti i moglo bi doći do urušavanja cijelog gospodarstva”, kazao je Heger.

“Ako Bruxelles ne pritekne u pomoć, onda ćemo morati zadržati struju za naše kompanije i kućanstva kako ne bi propali. Ne želimo to, ali ako ne bude druge pomoći, bit ćemo gurnuti prema tom rješenju”, kazao je slovački premijer pozvavši Bruxelles da proširi porez na ekstraprofit i na posrednike, odnosno trgovce energijom, koji također zarađuju na visokim cijenama.

“Moramo uključiti trgovce zato što moramo shvatiti da su trgovci vlasnici ugovora o opskrbi energijom”, naglasio je.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.