fbpx
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PRIJE 13 GODINA OVO JE SVIJET DOVELO NA RUB VELIKE DEPRESIJE: Sad se događa opet, nitko ne govori o tome, a opasnost je veća nego ikad!

Autor: Ivana Jurišić

Nakon nekoliko godina pada, posljednjih godina opet smo svjedoci velikom rastu cijena nekretnina.  Stručnjaci ističu kako su za takvo stanje na tržištu krive povijesno niske kamatne stope – ali i uvjerenje investitora i ekonomista da tržište nekretnina može održati tako visoke cijene, piše CNN.

Nažalost, istim riječima bi se mogao opisati i nekretninski balon koji se u SAD-u napuhao između 2004. i 2007., a njegovo pucanje je dovelo do Velike recesije, najvećeg udarca koji je američko gospodarstvo pretrpjelo od Velike depresije tridesetih, i koja se jako brzo proširila po cijelom svijetu uzrokujući veliku nezaposlenost čega se dobro sjećamo i mi u Hrvatskoj. 

Nakon 18 mjeseci mirovanja, svijet se polako budi iz zimskog sna u koji je upao dolaskom korone. Došli su neki drugi problemi te se piše i govori o nedostatku radne snage, inflaciji, poremećaju lanca opskrbe i naravno o pandemiji koja je barem djelomično uzrok tih problema.

Dobra vijest je da malo ekonomista vjeruje da je trenutni rast cijena nekretnina balon koji bi mogao puknuti i uništiti gospodarstvo, a loša je vijest da zbog toga nitko nije bio zabrinut ni 2007. godine. A opet se dogodilo, sa svim strašnjm posljedicama od kojih se svijet sve do danas nije uspio u potpunosti oporaviti. 

Mnogi se sjećaju izjave bivšeg predsjednika Federalnih rezervi Alan Greenspan koji je 2005. rekao da Amerika nema balon, već velik broj malih mjehurića na tržištima razasutima po čitavoj zemlji. Svi su bili toliko optimistični da su agencije za ocjenjivanje kreditnog rejtinga davale najbolje ocjene hipotekarnim vrijednosnim papirima, a ekonomisti i investitori su vjerovali da će visoki rast cijena nekretnina pomoći zajmoprimcima da prodaju kuću i otplate kredit čak i ako u vrijeme dizanja kredita sebi to nisu mogli priuštiti. Ali cijena je ipak pala i do veljače 2007. godine kuće i stanovi su izgubilei26 posto svoje vrijednosti. 

Balon se širi

Gdje smo sad, možda se pitate? Cijene nekretnina u Sjedinjenim Državama su sad i više nego što su bile prije balona 2007., a ekonomisti im predviđaju daljnji rast. Goldman Sachs je ranije ovog mjeseca prognozirao da će cijene porasti za još 16 posto do kraja 2022. Istu situaciju vidimo i u Hrvatskoj. Cijene su i kod nas više nego prije krize. 

Dean Baker, viši ekonomist i suosnivač Centra za ekonomsku politiku i istraživanje, govori da ne misli da ćemo više vidjeti pad cijena kuća za 2o i 30 posto kakav je bio viđen u prošlosti, ali upozorava kako bi i skroman porast kamatnih stopa mogao dovesti do pada cijena kuća između 5 i 8 posto. Naime, Federalne rezerve očekuju da će uskoro početi smanjivati ​​potporu koju pružaju gospodarstvu.

Nešto drugačije razmišlja Mark Zandi, glavni ekonomist Moody’s Analyticsu, koji je uvjeren da će cijene pasti, ali ne tako puno kao što se dogodilo zadnji put.
Ono pitanje koje najviše zanima naše građane je gdje je Hrvatska u svemu tome?

Podaci europskog statističkog ureda su pokazali kako su cijene stambenih nekretnina u EU u razdoblju od travnja do lipnja porasle 7,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od trećeg tromjesečja 2007. godine, a u prva tri ovogodišnja mjeseca uvećane su 6,1 posto. U Hrvatskoj je u razdoblju od travnja do lipnja zabilježen rast od 6.6 posto.

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe kako će cijene stanova i kuća rasti sve dok su kamatne stope na povijesno niskim razinama, a građani svoju štednju pretvaraju u nekretnine, njihova cijena će nastaviti rasti:

“Na tržištu se našla velika količina novaca, a obični građani koji čitav život štede su zaključili kako je novac najbolje uložiti u cigle i beton. To je proces koji traje već duže od 10 godina otkako padaju kamate na štednju i još uvijek mu se ne vidi kraj”. 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.