fbpx
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

PREMIJEROV SAVJETNIK ZA EKONOMIJU O REKORDNOJ INFLACIJI: ‘Pa nismo najgori, pogledajte samo baltičke zemlje’

Autor: Ivana Jurišić

Ministru Zdravku Mariću trebalo je nekoliko mjeseci da naglas kaže ono što svaki građanin Lijepe naše zna već barem šest mjeseci – inflacija nam jede plaće, i to brzo. S rastućom inflacijom od 9,4 posto, Hrvatska je dva postotna boda lošija od inflacije u eurozoni. Na novinarsko pitanje je li vrijeme za uzbunu, ministar je nonšalantno odgovorio kako je alarm na neki način već upaljen i negdje smo u sredini.

Premijerov savjetnik za ekonomiju Zvonimir Savić je za RTL rekao kako je Vlada reagirala u nekoliko navrata.

“U travnju su na snagu stupile mjere za ublažavanje posljedice rasta cijena vrijedne pet milijardi kuna, što je ublažilo rast. Mjere koje smo donijeli su sveobuhvatne, nećete naći primjer takav u EU”, kazao je Savić.


Na novinarsko pitanje kako će Vlada reagirati rekao je da je Vlada reagirala te da će reagirati opet.

“Dopustite da mjere stupe do kraja na snagu. Jedna od najvažnijih mjera i izrazito velika su dvije – smanjivanje stope PDV-a na hranu, neke prehrambene proizvode i na neke energente. Taj dio čini 40 posto u izračunu cijena. Tamo gdje je najveća potreba bila, gdje je najveći udar na standard tamo smo djelovali”, kazao je.

Na prosjeku razine EU

O rekordnoj inflaciji koja je u travnju dosegla skoro 10 posto, Savić je komentirao kako je Hrvatska na prosjeku razine Europske unije i na prosjeku država članica europodručja.

“Imate baltička područja gdje je stopa inflacije gotovo dosegnula 20 posto”, kazao je.

Na pitanje hoće li Vlada zamrzavati cijene, Savić je kazao da je Vlada to već nekoliko puta napravila s cijenom goriva.

“To nije najadekvatnija ekonomska mjera jer je to narušavanje tržišnog natjecanja i to ne rješava problem inflacije”, kazao je.
Na pitanje što ako ugostitelji na ljeto dignu cijene računajući da će tako preživjeti godinu, jer će se tako naplatiti od turista, Savić je rekao da to nije neki izlaz.

“Govorimo o turistima koji dolaze. Konkurencija čini svoje, to će isto utjecati. Tržište će učiniti svoje, a vjerujemo što se tiče poduzetnika da neće zlorabiti uvođenje eura i neke druge van tržišne okolnosti koje mogu utjecati na rast cijena”, kazao je.

Komentirajući najavljeni rast kamatnih stopa, Savić je rekao kako će HBOR ovih dana objaviti mogućnost prijave poduzetnika na tzv. financijske instrumente, prijavu konkretnih projekta uz visoke subvencije kamatnih stopa.
“To su sredstva koje dobivamo iz mehanizma za oporavak i otpornost gdje će u nekim situacijama subvencija kamatnih stopa biti do 75 posto. Postoji način olakšavanja, u ovim trenucima postoje izvori koji će biti jeftiniji nego što bi inače bili”, kazao je Savić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.