fbpx
Foto: Duje Klaric / CROPIX

PREKINUT PREDSTEČAJNI POSTUPAK BRODOSPLITA! Debeljak plaćao što se nije smjelo, bijesan na povjerenika: ‘Nije dovoljno obrazovan’

Autor: Ivor Kruljac

Predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split, obustavljen je u petak, kako piše Večernji list, ističući da bi, postane li odluka pravomoćna, Brodosplit Tomislava Debeljaka otišao u stečaj, a škver se zatvorio.

Za obustavljeni postupak zaslužan je povjerenik Mateo Puljić, koji je obustavio predstečajni postupak svojom prijavom, što je potvrđeno i u samom obrazloženju presude. Prema Stečajnom zakonu, Brodosplit nije smio isplaćivati određena sredstva vanjskim suradnicima tijekom predstečajnog postupka, a Brodosplit je upravo to učinio.

Kod plaćanja više vanjskih suradnika, najviše je otišlo odvjetničkim tvrtkama (nekoliko stotina tisuća kuna), dok se Debeljak pravdao kako su mu usluge odvjetnika bile nužne. Međutim, Puljić je naveo u svojoj prijavi kako odvjetnici nisu nužni troškovi. Dodatno je optužio Debeljaka za plaćanje usluga za već dovršenu novogradnju te prikrivanje dokumentacije. Debeljak je plaćanje novogradnje objašnjavao time da škver još uvijek ima obaveze prema tom projektu, a prikrivanje dokumenata je odlučno odbacio.


Debeljak angažirao sudskog vještaka

Ipak Trgovački sud ta objašnjenja nije smatrao uvjerljivima, presuđujući u korist Puljićeve prijave.

Debeljak je, prenosi Večernji, komentirao kako se sve loše srušilo na njegovu tvrtku ali da je on optimist. Uvjeren je kako tvrtka može opstati, a da stečaj ne računa kao opciju. Osvrnuo se i na povjerenika Puljića, za kojeg je rekao kako nije dovoljno obrazovan za procjenu nužnih troškova i općenito nadziranje poslovanja sustava velikog kao što je Brodosplit. Debeljak sad mora dokazati svoje tvrdnje nakon presude pa je već angažirao sudskog vještaka koji bi trebao dokazati kako Stečajni zakon nije prekršen, prije nego Visoki trgovački sud donese odluku za koju ima rok od dva mjeseca nakon iskaza Debeljakovog vještaka.

”Ovaj sud zaključuje da je povjerenik pravilno utvrdio da dužnik postupa protivno odredbama Stečajnog zakona, odnosno da obavlja plaćanja koja nisu nužna za redovno poslovanje, dok s druge strane dužnik, unatoč opsežnim podnescima i predanoj dokumentaciji, nije dokazao da su ta plaćanja u navedenim iznosima doista nužna za njegovo redovno poslovanje”, dio je opširnog sudskog obrazloženja kojeg potpisuje sudac Ivan Čulić.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.