FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL, Edit pixrl

PREDSTAVNICI VELEDROGERIJA: ‘Krizno financiranje bilo bi dobro rješenje, došli smo do granica izdržljivosti’

Autor: S.P.

Veledrogerijama će do kraja tjedna za dugove biti uplaćeno 900 milijuna kuna.

No, iz veledrogerija poručuju da će nastaviti s ograničenom isporukom lijekova bolnicama.

Na tu njihovu prijetnju ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da, ako se to i dogodi, pacijenti neće biti ugroženi.

Dugovi su počeli rasti pojavom pandemije

Naime, iz veledrogerija su hitno tražili uplatu 3,5 milijarde kuna i plan plaćanja do kraja godine. Oni tvrde da su im bolnice i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dužni 6.5 milijardi kuna.

O tome su u četvrtka u emisiji U mreži Prvog govorili ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić, predsjednica HUP Koordinacije veledrogerija Diana Percač, ravnatelj županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak i predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

“HZZO uredno isplaćuje limite bolnicama. Bolnice su te koje ugovaraju dobavu lijekova, plaćanje i neplaćanje, za to je odgovoran onaj tko vodi sustav”, rekao je Vukelić.

Diana Percač je istaknula kako je jedan od osnovnih ciljeva za osnivanje HUP koordinacije veledrogerija bila borba za redovitu naplatu dugova koje generiraju bolnice. Od osnivanja koordinacije 2017. godine do danas dug je udvostručen.
“Eskaliralo je s pojavom pandemije, dugovi su počeli rasti. Upozoravali smo, a ne prijetili, apelirali na rješenje jer veledrogerije to ne mogu više izdržati. Mi smo došli do granice svojih izdržljivosti, a ovo je nažalost jedna od posljedica”, rekla je Percač.

Potrebna je brza financijska injekcija

Ravnatelj županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak poručuje da lijekovi koji su u ovom trenutku teško dostupni postoje u zalihama bolničkih odjela i ljekarnama.

“Velika je zabrinutost među ravnateljima ako se ovo nastavi. Neka mi nitko ne zamjeri, nije odgovornost na ravnatelju bolnice. Ustavno pravo definirano je s čak tri članka – pravo na život, pravo na zdravstvenu skrb i pravo na siguran i zdrav život. Lijekovi, potrošni medicinski materijal trebaju neometano doći do pacijenta”, rekao je Novinščak.
Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo poručuje da se svi trebaju sabrati i prestati ljudima slati poruke da neće za njih imati Ustavom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu.

“To im sigurno smanjuje povjerenje u državu i izaziva strah. Nije mi dobra ta komunikacija s preuzimanjem stanja onakvim kakav je. Moramo biti svjesni da dugovi postoje i da se problem mora riješiti. U svakom dijelu stvari možemo popraviti, ali čini mi se da vremena imamo sve manje. Bez neke brze financijske injekcije u sustav to se ne može riješiti. Krizno financiranje bilo bi dobro rješenje”, zaključila je Ana Soldo.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.