Foto: Ana Marija Katić

PREDSJEDNIKOV EKONOMSKI SAVJET UPOZORAVA NA TRI CILJA VLADE! Smatraju nejasnim kako će se ispuniti, a postoje i bojazni: ‘Ideja ukidanja prireza je ekonomski nejasna’

Autor: Dnevno.hr

Ekonomski savjet Predsjednika Republike upozorio kako bi ukidanje prireza moglo povećati cijene lokalnih usluga i time smanjiti dohodak stanovnika.

“Ekonomski savjet Predsjednika Republike analizirao je najavljene izmjene poreznih propisa. Tri su cilja Vlade – povećanje životnog standarda, očuvanje gospodarskog rasta i osnaženje fiskalne autonomije općina i gradova – ali Ekonomski savjet smatra da je nejasno kako će ti ciljevi moći biti ispunjeni.

Nadalje, Ekonomski savjet prepoznaje važnost izbornih ciklusa u odlukama Vlade, ali napominje kako kratkoročna politička dinamika ne bi smjela utjecati na dugoročne odnose u ekonomiji između države, poslodavaca i zaposlenika.


‘Gdje je oporezivanje turističkih renti i gdje je porez na imovinu?’

Obzirom na kretanja profita i plaća u 2022. godini, ekonomski bi bilo razborito prepustiti povećanje plaća poslodavcima u 2023. jer bi efekti prelijevanja na opću razinu cijena bili amortizirani upravo većom dobiti iz prethodne godine. Ideja ukidanja prireza je ekonomski nejasna, kao i sama ideja poticanja konkurencije među jedinicama lokalne samouprave“, rekao je Velibor Mačkić, posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju nakon 6. sjednice Ekonomskog savjeta Predsjednika Republike održane danas u Uredu Predsjednika Republike.

Na sjednici Ekonomskog savjeta sudjelovao je i predsjednik Republike Zoran Milanović. Govoreći o zaključcima Ekonomskog savjeta vezanim uz najavljene porezne promjene, posebni savjetnik Mačić je dodao: „Ako se pokušava istodobno osnažiti fiskalna autonomija općina i gradova, onda se postavlja pitanje gdje je oporezivanje turističkih renti i gdje je porez na imovinu koji je, uz prirez, oblik postizanja zazivane fiskalne autonomije?

Zbog nejasnih učinaka ukidanja prireza na odluke lokalnih vlasti, kao što je na primjer moguće povećanje cijena lokalnih usluga, moguće je da će raspoloživi dohodak stanovnika biti umanjen čime se dovodi u pitanje i prvi i drugi cilj“.

Postoji i bojazan

Ekonomski savjet izrazio je isto tako bojazan kako bi navedene porezne izmjene mogle dovesti do slabljenja – ionako već ozbiljno narušene – veze između doprinosa za mirovinsko osiguranje i visine budućih mirovina.

“Prijedlog dovodi u pitanje mogućnost povećanja doprinosa za 2. stup mirovinskog osiguranja u budućem razdoblju. Napominjemo kako je to temelj povećanja mirovina sadašnjih osiguranika te, još važnije, i osnova ideja mirovinske reforme iz 2001. godine“, rekao je Mačkić.
Ana Marija Katić

U odnosu na prošlu sjednicu Ekonomskog savjeta Predsjednika Republike, koja je održana u prosincu 2022., nova očekivanja i projekcije predviđaju realnu stopu rasta BDP-a za 2023. godinu od oko dva posto, uz očekivanu stopu inflacije iznad sedam posto.

Uz predsjednika Milanovića i posebnog savjetnika Predsjednika za ekonomiju Velibora Mačkića, koji je ujedno i predsjednik Ekonomskog savjeta, na sjednici su sudjelovali članovi Đula Borozan, Boris Cota, Bruno Ćorić, Saša Drezgić, Ana Grdović Gnip, Igor Matutinović, Tomislav Hernaus, Marina Tkalec te pomoćnica savjetnika Predsjednika za ekonomiju Martina Ciglević.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.