Predsjednica primila ekonomske analitičare: Nema razloga da hrvatsko gospodarstvo ne bude najbrže rastuće u ovom dijelu Europe!

Autor: hina

Organizacija državnog sustava, koja bi trebala upravljati okvirom za rast, najveća je prepreka da se to postigne.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak hrvatske ekonomske analitičare te s njima razgovarala o trenutačnom gospodarskom stanju u Hrvatskoj i izazovima, kao i o mogućim rješenjima, priopćeno je iz Ureda predsjednice.
Analitičari Ljubo Jurčić, Damir Novotny, Guste Santini i Zdeslav Šantić složili su se s predsjednicom kako ne postoji nijedan prirodni razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe, no organizacija državnog sustava, koja bi trebala upravljati okvirom za rast, najveća je prepreka da se to postigne.

Nemogućnost upravljanja vlastitim gospodarstvom i provođenja nužnih reformi, stoji u priopćenju, ruši međunarodni ugled države, ali znači i nastavak negativnih iskustava s proširenjem EU. U vezi s tim, postignuta je suglasnost da je potrebno dodatno razvijati i jačati institucionalni okvir koji će omogućavati gospodarski rast, te postići konsenzus o temeljnim pitanjima gospodarskog razvoja, kao što je bio slučaj prilikom ulaska Hrvatske u NATO ili u EU.

Analitičari upravo tu vide ulogu predsjednice Republike kako bi se postigao dogovor ili kreirao nacionalni sporazum o ključnim gospodarskim pitanjima i smjerovima razvoja, navodi u priopćenju Ured predsjednice.

Dodaje kako su analitičari poručili i da nakon krize i “svojevrsnoga gospodarskog čistilišta” Hrvatsku čeka ciklus ekonomskog rasta, no da su potrebne duboke promjene, reforme obrazovnog sustava te investicije okrenute privatnom sektoru i razvoju ljudskog kapitala, kako se taj ciklus ne bi propustio.

“Potrebno je djelovati na izgradnji javne uprave, snažnijoj informatizaciji, reformi poreznog sustava te na povezivanju znanosti s gospodarstvom. Investicije je potrebno usmjeriti prema modernizaciji proizvodnje i produktivnosti te područjima u kojima Hrvatska ima komparativne prednosti”, stoji u priopćenju.

Predsjednica Grabar-Kitarović predložila je da se pri njezinu Uredu uspostavi gospodarsko vijeće, pozvavši analitičare da se u to aktivno uključe.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.