Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Predatori opsjedaju stare i nemoćne Hrvate: ‘Bojala sam se izaći iz stana’

Autor: Z.S.

Kako se čini uskoro stiže kraj predatorima kojima je cilj iskoristiti stare i nemoćne osobe kako bi došli do njihove imovine. Naime, s početkom 2024. Hrvatska uvodi Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

“Morala sam potpisati ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojom kćeri. Morale smo to učiniti. Prevaranti nam nisu dali mira. Telefonsko opsjedanje, nuđenje svega i svačega. I onda su na vrata dolazili, ne znaš ni tko je ni šta je. Uglavnom, veliki pritisak”, ispričala je za RTL Danas Slavica iz Zaprešića i dodala da je pritisak nepoznatih i poznatih da dođu do njezina stana bio toliki da se bojala izići iz njega.

Kako se zaštititi od prevaranata

“Bez obzira što sam ja jedinica, gdje znamo da ću sve naslijediti i brinuti se o mami, ali sam taj ugovor je stvorio sigurnost i meni i njoj da se zaštitimo od eventualnih prevaranata”, kazala je njezina kći Nada.

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Iz Sindikata umirovljenika ističi kako postoji ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju te kako ovaj drugi ne bi trebali potpisivati zbog toga jer se onda vlasništvo nad imovinom time prenosi na drugu osobu.

Druga osoba vlasnik

“I onda se događaju situacije da se ne dobije uzdržavanje, a da se osoba izbaci iz vlastitog stana, jer sada je druga osoba vlasnik te imovine. Primjerice, gospođa koja je sklopila ugovor sa svojim sinom, a sin je poginuo, njezina snaha koja je sad vlasnik toga – nju izbaci na ulicu”, poručila je Štefica Salaj, voditeljica pravnog savjetovališta u Sindikatu umirovljenika Hrvatske.

Kako stvari trenutačno stoje, ugovor o dosmrtnom uzdržavanju trebao bi ostati, ali kako ne bi bilo zabune u njemu bi trebalo pisati ‘uz istovremeni prijenos imovine’, dok u ugovoru o doživotnom uzdržavanju pisat će ‘uz prijenos imovine nakon smrti’.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Što donosi registar?

A da bi se stalo u kraj zlouporabama uvodi se gore spomenuti Registar.
Umrli su vam roditelji, a vama su ostavili dugove? Odvjetnik savjetuje: ‘Ovo morate napraviti’

“Znat ćemo točno koliko se sklapa ugovora o doživotnom, koliko ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, koliko pred javnim bilježnicima, koliko pred sudovima i isto tako moći će se bilježiti tko je sklopio koliko ugovora. Bitna novina je i ograničenje broja ugovora koji se mogu sklopiti”, kazala je za RTL Danas pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter. Potrebno je napomenuti da će Registar voditi javnobilježnička komora i sud te će se moći sklopiti najviše tri takva ugovora dok će svi ostali biti ništetni.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.