Foto: Unsplash

Pozvali ste prijatelje na skupu večeru, a nemate para: Može to i besplatno, ovo je najbolji način

Autor: Ivana Jurišić

Što napraviti ako želite proslaviti rođendan u otmjenom restoranu, ali nemate novaca? Ovo je pitanje postavila jedna korisnica britanskog foruma Mumsnet koju je zanimalo kako na najbolji način reći prijateljima da će sami morati platiti rođendansku večeru jednog njihovog prijatelja.

“Idemo u restoran na proslavu nečijeg rođendana. Oni ne mogu platiti večeru, ali ne znaju ni u kakvoj su situaciji drugi uzvanici. Na proslavi će biti pet parova i četvoro djece, a svatko na večeri bi trebao platiti za sebe.


Foto: Unsplash

Pozivatelji misle da će sve biti u redu ako im za plaćanje kažu tek te večeri, dok ja mislim da bi bilo dobro da im prije večere pošalju poruku da ne bi bilo problema da nam restoran svima da odvojene račune. Kako napisati taj tekst da zvuči pristojno”, stoji u uvodnoj objavi.

Podjela računa

Dok se većina javila savjetom, bilo je i onih koji su bili uvjereni da se restoran neće htjeti gnjaviti podjelom računa na nekoliko osoba.

“To će napraviti možda svaki deseti restoran. U današnje doba, osoblje će očekivati da sami podijelite račun između sebe, a ne da oni to naprave za vas”.

“Restoran to neće napraviti. Vremena su se promijenila i restorani mogu raditi što ih je volja, nitko se neće mučiti s više računa po jednom stolu”.

Neki su primijetili kako većina uzvanika neće imati problema s podjelom računa, osim onima koji žele jesti na tuđi račun.

“Biti će čudno, ali će svima osim najvećim proračunatim seronjama biti drago”.

“Većina restorana u kojima sam bila će rado podijeliti račun, sigurno im neće biti problem izdati jedan račun po obitelji”.
“Samo kaži da nemate puno novaca i da želite odvojeni račun”.

“Znaju li svi da slavljenik neće platiti večeru? U tom slučaju dobro je poslati poruku da svi znaju kako moraju svoj račun platiti prije nego što dođu”.

‘Samo plati svoj dio’

“Nije na tebi da šalješ poruke. Drugi uzvanici možda nemaju problema s opuštenim pristupom, osobito slavljenik. Ipak je to njihov rođendan. Ako si ti toliko nervozna zbog računa, možeš prije večere reći da želiš odvojeni račun za sebe i svoju obitelj. Možda i drugi onda naprave isto”.

Bilo je i onih koji misle kako će ovom porukom uništiti rođendansku zabavu.

Hrvat u Kanadi otišao u dućan i ostao u šoku: ‘Pogledajte cijenu Cedevite ovdje’
“Mislim da je nerazumno o ovome razmišljati prije večere, sve je manje zabavnije. Samo na kraju večere reci da želiš platiti samo svoj dio. Iako, bilo bi lijepo od tebe da platiš i dio onoga što je pojeo slavljenik, ipak je to bila njegova večera”, stoji u jednom komentaru.

Mnogi su primijetili kako nije dovoljno platiti samo svoj dio večere, već i svoj dio za napojnicu.

“Inače će na kraju jednu osobu račun lupiti po glavi”.

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.