Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Poznatu kompaniju trese kriza: Bez posla ostaje 10 tisuća radnika

Autor: Z.S.

Danska brodarska grupacija A.P. Moller-Maersk objavila je snažan pad dobiti i prihoda u trećem tromjesečju te najavila smanjenje radnih mjesta za 10.000 zaposlenika zbog nižih vozarina i smanjene potražnje za kontejnerskim prijevozom.

Tijekom srpnja do rujna, prihod im je gotovo prepolovljen u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, smanjivši se za 12.1 milijardu dolara.


Oštar pad

Ovaj oštar pad prati prepolovljeni prihod u pomorskom prijevozu, uz 58 posto niže vozarine, što je samo djelomično ublažilo povećanje obujma prevezenog tereta za pet posto. Neto dobit gotovo se istopila, s 8.9 milijardi na samo 554 milijuna dolara. Dohodak prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) smanjen je za 83 posto, na 1.9 milijardi dolara. Izvršni direktor Vincent Clerc oglasio se povodom ovoga.

Nova stvarnost

“Naš sektor suočava s novom stvarnošću koju karakterizira smanjena potražnja, povratak cijena na povijesne razine i inflacijski pritisak na naše troškove”, poručio je. Prosječne vozarine u pomorskom prijevozu prepolovile su se u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Od ljeta svjedočimo prekomjernim kapacitetima u većini regija koji su doveli do padanja cijena, i ne primjećujemo gotovo nikakve naznake reciklaže ili praznog hoda brodova”, dodao je.
Grupa je u kolovozu, inače, upozorila da očekuje oštar pad svjetske potražnje za kontejnerskim pomorskim prijevozom zbog sporog gospodarskog rasta i prodaje zaliha nakon pandemije covida-19.

Smanjenje troškova

U petak su najavili smanjenje broja zaposlenih s 110.000 u siječnju na manje od 100.000 do kraja godine, što bi trebalo rezultirati smanjenjem troškova u 2024. godini za 600 milijuna dolara. Planiraju knjižiti jednokratne troškove restrukturiranja od 350 milijuna dolara uglavnom u ovoj godini.
Potvrdili su svoj ranije prognozirani raspon ovogodišnjeg prihoda i operativne dobiti, ali sada očekuju da će biti bliže donjoj granici tog raspona. Tvrtka predviđa temeljnu dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u rasponu od 9.5 do 11 milijardi dolara, te temeljnu dobit prije kamata i poreza između 3.5 i pet milijardi dolara.

Otkrio na čemu zarađuje masnu lovu: ‘Želim u mirovinu s 40 godina’

Unatoč tome, očekuju nešto blaži pad obujma svjetskog kontejnerskog prijevoza tereta, za 0.5 do dva posto dok su ranije očekivali pad u rasponu od jedan do četiri posto.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.