fbpx
Foto: Jure Miskovic / CROPIX, Ilustracija

POZNATO KADA KREĆE INICIJATIVA ‘BIJELA LISTA’! Pristalo nekoliko trgovaca, otkriveno koje su posljedice za one koji se nisu odazvali: ‘Ovo nam je apsolutno dovoljno’

Autor: L.B.

Internetska stranica s cijenama u Konzumu, KTC-u i Tommyju na kojoj će građani moći pratiti i uspoređivati cijene, trebala bi biti u funkciji idući tjedan, izjavio je u prošlog ponedjeljka nakon sastanka s predstavnicima tih lanaca savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Jurica Lovrinčević.

Naime, na stranici će biti oko 300 proizvoda u 80 kategorija s “bijele liste”, rekao je Lovrinčević, tako da će građani moći vidjeti kolike su bile cijene 31. prosinca, za Novu godinu i kolika je danas te ima li akcija ili nema. Trgovci će sami upisivati cijene, mogu i svaki dan, ali Lovrinčević pretpostavlja da će to raditi jednom tjedno.

No, u utorak je održan konačni sastanak oko ovog pitanja, pa nam je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Zagreb Josip Zaher na konferenciji Eurotransformacija Hrvatske potvrdio kako će se bijele liste konačno pojaviti u petak.


U petak kreće inicijativa

“Nakon jučerašnjeg sastanka trgovaca u Ministarstvu gospodarstva, dogovoreno je da u petak idu bijele liste. Pristali su KTC, Tommy i Konzum”, potvrdio nam je Zaher.

On je dodao i da je na listi i dalje 80 kategorija proizvoda, prehrambenih i neprehrambenih, s 300 artikala.

Međutim, Zaher je kazao i kako ne zna na koji će način liste biti objavljene, kao i što će se dogoditi trgovcima koji se nisu odazvali.

“Neće biti nikakvih kazni za trgovačke lance koji se nisu odazvali”, potvrdio je.

Prema prvotnom dogovoru, trgovci i dalje mogu prvoga i petnaestoga u mjesecu slati pune liste s 1200 do 1700 artikala, kako kod kojeg trgovca, sa svim proizvodima iz 80 kategorija osnovnih proizvoda, gdje će ministarstvo garantirati da su te cijene nepromijenjene u odnosu na Novu godinu ili, ako jesu promijenjene, onda će informirati javnost koji proizvođač i distributer diže cijene i je li to opravdano ili ne.
‘Tri trgovačka lanca apsolutno su dovoljna’

U Vladi kažu i kako su tri trgovačka lanca “apsolutno” dovoljna da bi se mogli pratiti trendovi, jer drže više od 30 posto tržišta, odnosno 38 posto prema nekim izračunima.

“Očekujem da će to biti sasvim dovoljno da naši građani shvate tko ne diže cijene i gdje su proizvodi povoljni za kupnju”, rekao je Lovrinčević i dodao kako vjerujeda će se dogovoru ministarstva i triju trgovačkih lanaca pridružiti i drugi trgovci.

“Naša vrata će im uvijek biti otvorena, no ovisi o njima. Kad god žele, vrata su im otvorena”, rekao je.
Lovrinčević kaže da vladina inicijativa “bijelih lista” već ima učinka te jamči da je oko 1200 proizvoda iz 80 kategorija kod tri trgovačka lanca koji su se do sada odazvali, nepromijenjena u odnosu na Novu godinu, ali kako padaju cijene energije i sirovina, “bilo bi poželjno da pojedini proizvođači smanje cijene”.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.