Foto: Pixabay/Ilustracija

Poznati trgovački lanac varao kupce, sud im odmah odrezao kazne: Opravdanje im nije prošlo

Autor: Dnevno.hr

Budući da su u križevačkom supermarketu pogrešno označili proizvod, poznati trgovački lanac i njegov direktor proglašeni su krivima i osuđeni, javlja Danica.

Naime, prema presudi, u križevačkom Eurospinu inspektori su utvrdili da se u “maloprodaji nalazi pripravak od ribe brzo smrznuti robne marke Bastoncini di Merluzzo od 450 g, ali uz oznaku cijene su istaknuli navod “Panirani štapići oslića 450 g” iako u popisu sastojaka nije navedeno da sadrži ribu oslić”.


“Uvidom u katalog akcija za period od 10.-16. prosinca utvrđeno je da su naveli da se radi o paniranim štapićima oslića 450 g, čime su na spomenutoj hrani naveli obmanjujuće informacije za potrošače.

‘Izgubljeni u prijevodu’

Navedene informacije o hrani nisu u skladu s praksom poštenog informiranja, čime su počinili prekršaj iz Zakona o informiranju potrošača o hrani”, naglasila je prekršajna sutkinja.

No, iz Eurospina su se branili kako su zapravo bili “izgubljeni u prijevodu”.

Gdje navečer odlazi neprodani kruh? Evo čega su se sjetili trgovački lanci

“U kolokvijalnom govoru oslić se često prevodi na talijanski jezik kao “merluzzo” pa je tako navedeni proizvod u Italiji označen kao “merluzzo d’Alaska” , iako je hrvatski naziv za tu ribu zapravo aljaška kolja, dok je pritom latinski naziv za ribu oslić merluccius merluccius.

Odmah prepravili grešku

Prilikom prijevoda oznake proizvoda, a uslijed sličnosti terminologije između hrvatskog, talijanskog i latinskog, pogreškom je došlo do utvrđene nesukladnosti, i to bez ikakve namjere”, branili su se u Eurospinu.
No, sutkinja ih je svejedno proglasila krivima.

Foto: Eurospin Hrvatska

Eurospin će tako morati platiti kaznu od 1040 eura, a direktor 500 eura. Odmah nakon što su ih inspektori upozorili na grešku, u dućanima su maknuli natpis “panirani štapići oslića” te stavili “panirani riblji štapići”.

Presuda je nepravomoćna i Eurospin i njegov direktor mogu se žaliti u zakonom predviđenom roku.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.