AP Photo/Amy Sancetta/Guliver

Poznati trgovački kažnjen zbog obmane kupaca: Varali ih na cijenama brašna

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Trgovački lanac Konzum i odgovorna osoba za nabavu, proglašeni su krivima i kažnjeni zbog nepoštene poslovne prakse u vezi s cijenama brašna. Prema ovotjednoj presudi, Državni inspektorat je utvrdio da su u Konzumu u Zvonimirovoj 11 u Zagrebu, 13. rujna prošle godine, koristili nepoštenu poslovnu praksu koja je zavarala potrošače, piše Danica.

Na brašno tipa T-550 glatko “Podravka” istaknuli su maloprodajnu cijenu od 0,80 eura po kilogramu, dok je najviša dopuštena cijena prema odluci Vlade iznosila 0,76 eura. Za brašno “Mlineta” dobavljača Granolio, istaknuli su cijenu od 0,80 eura, iako je najviša mogla biti 0,58 eura. Također, za brašno tipa T-400 oštro “Mlineta” istaknuli su cijenu od 0,83 eura po kilogramu, dok je najviša dopuštena cijena bila 0,80 eura.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Nepoštena poslovna praksa

Presuda naglašava da su Konzum i odgovorna osoba koristili nepoštenu poslovnu praksu kojom su zavarali prosječnog potrošača vezano uz istaknutu cijenu koja je bila viša od propisane najviše cijene, navodeći ili vjerojatno navodeći potrošača da donese odluku o kupnji koju ne bi donio da je smatrao da je istaknuta cijena najviša po kojoj moraju prodavati.

Unatoč tvrdnjama Konzuma o kratkom vremenskom roku između stupanja na snagu uredbe i inspekcijskog nadzora, sud je izrekao novčane kazne ispod najniže predviđene za taj prekršaj. Konzumu je određena kazna od 265 eura, a odgovorna osoba mora platiti 150 eura kazne. Dužni su i podmiriti po 40 eura troškova prekršajnog postupka. Presuda je trenutno nepravomoćna, a Konzum i odgovorna osoba imaju pravo žalbe u zakonom propisanom roku.

 

 
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.