Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Poznata hrvatska tvrtka isplaćuje najveću dividendu u povijesti: Dobro će zaraditi i država

Autor: Dnevno.hr

Vodeće hrvatske kompanije ovih dana odlučuju o isplati dividendi, odnosno dijela novca stečenog dobiti u prethodnoj godini. Ranije smo pisali o tome kako će Zagrebačka banka svojim dioničarima isplatiti 1,40 eura po dionici, a Hrvatski će telekom davati dividende od 1,53 eura po dionici. No, sve njih je nadmašila Podravka.

Uprava ove kompanije trebala bi svojim dioničarima isplatiti najvišu dividendu u povijesti, čak 3,20 eura po dionici. Lani je, za usporedbu, dividenda iznosila 2,65 eura. O tom prijedlogu u četvrtak treba raspraviti Nadzorni odbor, a konačna odluka skupštine dioničara bit će poznata u svibnju, piše Danica.hr.

Za isplatu je predviđeno oko 22,5 milijuna eura. Čak 11,6 milijuna eura dobit će mirovinski fondovi koji drže oko 51 posto dionica tvrtke. I država će dobro zaraditi, jer će putem svojih fondova koji su u vlasničkoj strukturi Podravke, izvući 5,7 milijuna eura. Mesna industrija Braća Pivac dobit će oko 1,2 milijuna eura.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Posloženo poslovanje

Lani je Podravka ostvarila 714 milijuna eura prihoda i više od 66 milijuna eura neto dobiti. Kad se od dobiti oduzmu porezne olakšice zbog ulaganja, realna neto dobit je 47 milijuna eura. Od tog iznosa, dobit Podravke je 24 milijuna eura, a Belupa milijun manje. No, kako se dividende isplaćuju iz dobiti krovne tvrtke, ispada da će na njih otići gotovo sva dobit Podravke.

Visoka dobit i rekordne dividende, rezultat su dobrog poslovanja kompanije, koje je dovelo i do rasta vrijednosti njenih dionica. Prema podacima Zagrebačke burze, dionica Podravke trenutno vrijedi 159 eura. U proteklih godinu dana dionica je varirala od najniže cijene od 91,50 eura, do najviše, koja je iznosila 175 eura.

Uz to, kompanija ulaže i u razvoj proizvodnje. Nedavno su otvorili novi pogon, a spremaju i nekoliko drugih investicija vrijednih više od 60 milijuna eura. No, neki se pitanju na čemu se temelji njihovo poslovanje, nakon priznanja da u Vegeti nema povrća proizvedenog u Hrvatskoj.

Moćna hrvatska tvrtka traži radnike: Poznate plaće, a tek kad vidite dodatkeAutor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.