fbpx
Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Povećan broj zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama

Autor: S.P.

U Hrvatskoj je u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija potkraj ožujka bilo 184.610 zaposlenih, što je za 1,2 posto ili 2.229 osoba više nego na kraju veljače.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u obrtu je potkraj ožujka bilo 166.540 zaposlenih, što je za 1,3 posto ili 2.169 zaposlenih više u odnosu na mjesec ranije.

Broj zaposlenih u djelatnostima slobodnih profesija povećan je za 60 osoba, na 18.070  zaposlenih.

Najviše zaposlenih u obrtima u prerađivačkoj industriji

Porast broja zaposlenih ostvaren je u 17 područja djelatnosti i kreće se od 0,2 posto u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije do 2,9 posto u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Pad broja zaposlenih prisutan je u dva područja djelatnosti u rasponu od 0,1 posto u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi do 0,2 posto u djelatnosti kućanstava kao poslodavaca; djelatnosti kućanstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe.

Najviše zaposlenih bilo je u obrtima u prerađivačkoj industriji. Oni su krajem ožujka zapošljavali 24.936 radnika, što je jedan posto više nego krajem veljače.

Po broju zaposlenih slijede obrti u ugostiteljstvu i turizmu s 23.197 zaposlenih (2,9 posto više), potom građevinarstvo s 22.328 zaposlenih (1,6 posto više), a više od 20 tisuća zaposlenih imali su i obrti i djelatnosti slobodnih profesija u trgovini, krajem ožujka njih 20.784, što je na mjesečnoj razini porast za 0,6 posto.

Prema podacima DZS-a, broj zaposlenih porastao je u svim županijama, i to u rasponu od 0,5 posto u Varaždinskoj županiji i Gradu Zagrebu do 3,6 posto u Virovitičko-podravskoj županiji.
Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.