fbpx

Potrošać: Banke u Hrvatskoj krše demokratske standarde Europske unije

Autor: D.G.

Zaprepastila nas je poruka bankara poslana vladi koja je svojim tonom i sadržajem prekršila demokratske standarde Europske unije i bonton uljudbene komunikacije. U konačnici, svaka odluka Vlade RH i hrvatskog Sabora obvezuje svaku fizičku i pravnu osobu, navodi se u priopćenju udruge Potrošać.

Društvo za zaštitu potrošača “Potrošač” pozdravilo je odluku Vlade o ukidanju naplaćivanja opomena te zatražilo žurno ustrojavanje hrvatske regulatorne agencije za nadzor kreditnih institucija.

U priopćenju “Potrošača” se opravdanom i pravičnom ocjenjuje jučerašnja odluka vlade da “izdavanje opomene radi naplate dospjelih novčanih potraživanja nije dopušteno naplaćivati”, kako je predloženo izmjenama Zakona o zaštiti potrošača koje su upućene u saborsku proceduru.

“Zaprepastila nas je poruka bankara poslana vladi koja je svojim tonom i sadržajem prekršila demokratske standarde Europske unije i bonton uljudbene komunikacije. U konačnici, svaka odluka Vlade RH i hrvatskog Sabora obvezuje svaku fizičku i pravnu osobu”, navodi se u priopćenju.


Iz “Potrošača” poručuju kako je odluka vlade, a uskoro i Sabora “obvezujuća za sve trgovce, uključujući i banke”.

Upozoravaju i na mnoštvo reklamacija potrošača-korisnika financijskih i bankarskih usluga i proizvoda te traže žurno osnivanje hrvatske regulatorne agencije za nadzor kreditnih institucija, “kako bi se stvorilo jamstvo provedbe članka 5. Ustava RH, te spriječili pokušaji profita koji želi krojiti svoja pravila na štetu građana”.

Banke su dužne držati se Ustava

U priopćenju se uz ostalo podsjeća i na tu odredbu Ustava po kojoj je “svatko dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske”.

Vlada je s jučerašnje sjednice u Sabor uputila izmjene Zakona o zaštiti potrošača prema kojima građani koji kasne s plaćanjem više neće morati plaćati opomene koje ih na to upozoravaju.

Reakciju HUB-a ciničnom je jučer ocijenio prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.
“Izjava HUB-a po kojoj će Vladina odluka samo ugroziti potrošače jer će im se odmah vršiti naplata, a da je reakcija na preko 80 posto opomena pozitivna, je nešto što smatram ciničnim jer svaka pristojna banka neće ići u naplatu nego će i dalje slati opomenu jer u okviru tri milijarde kuna, koliko banke prihoduju od naknada, sasvim sigurno imaju dovoljno novca za trošak od desetak, petnaest lipa”, kazao je Čačić u izjavi novinarima i rekao da Vlada neće odstupiti od svoga prijedloga.

Nezadovoljne banke: ‘Zabrana naplate opomena ubrzat će ovrhe građanima’
Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.