Foto: arhiva TZ Ličko-senjske županije

POSTAJE LI NIKOLA TESLA JEDAN OD NAJJAČIH HRVATSKIH BRENDOVA? ‘Došao sam iz svijeta snova u svijet stvarnosti’, njegova je poznata rečenica

Autor: Sanja Plješa

Može li Nikola Tesla postati jedanod najjačih hrvatskih brendova te koje je njegovo značenje za tradiciju inovacija i hrvatski turizam? O tome se raspravljalo na zanimljivom online seminaru i panel diskusiji pod nazivom “Nikola Tesla – hrvatski iseljenik”.

Događanje je organizirala Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute “Tur Kultur” u sklopu projekta Udruge Mreža Nikola Tesla te uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

“U Americi je bolje, u Hrvatskoj je ljepše”, rekao je Vladimir Peter Goss, profesor emeritus Sveučilišta u Rijeci i dugogodišnji iseljenik u SAD-u, na održanom online seminaru i panel diskusiji “Nikola Tesla – hrvatski iseljenik”.

Recentno istraživanje o hrvatskim velikanima

Govorio je o svom iseljeničkom životu. Istaknuo je da je imao gotovo istu impresiju o tom životu kao i Nikola Tesla kada je 1884. doselio u New York i izjavio “Došao sam iz svijeta snova u svijet stvarnosti”.

“Recentno istraživanje o hrvatskim velikanima, Nikolu Teslu stavilo je na prvo mjesto. Veliki je izazov danas na Hrvatskoj državi da se svijetu predstavi kroz Nikolu Teslu i ostale velikane te izgradi svoj prepoznatljivi imidž u smislu male zemlje koja je svijetu dala velike inovatore”, rekao je Božo Skoko, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i autor knjige Hrvatski velikani.

Foto: TZ Ličko-senjske županije

Marijana Borić, viša znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU-a i autorica knjige Nikola Tesla, život i djelo, istaknula je kako Tesla nije živio američki san u pravom smislu obzirom da je njegov životni kredo bio “biti pa onda imati”, dok je svima ostalima koji žive američki san životni cilj bio “imati pa na osnovu toga biti”.

Predvidio je 21. stoljeće

“Tesla je duboko bio posvećen svojim izumima i savršeno je razumio prirodne zakonitosti koje je vješto koristio u svojim inovacijama. Zadužio je svijet mnogim svojim inovacijama ali i nagovijestio današnje mobilne uređaje govoreći kako će ljudi komunicirati uređajima koji će stati na dlan ruke. Dakle, anticipirao je 21. stoljeće”, naglasila je Marijana Borić.




“Svrha online seminara i panel diskusije je popularizacija i valorizacija života i djela Nikole Tesle kao hrvatskog velikana i kao jednog od najpoznatijih hrvatskih iseljenika te jačanje kapaciteta za kreiranje kulturno-turističke ponude u okviru kulturne rute Mreža Nikola Tesla – Nikola Tesla Network koja je trenutno u fazi certifikacije od strane Instituta za kulturne rute Vijeća Europe”, rekao je Robert Baćac, predsjednik Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute “Tur Kultur”.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.