Foto: Pexels

Poslodavci se pomamili za čistačicama: Nude plaće o kojima u brojnim zanimanjima mogu sanjati

Autor: Ivana Jurišić

Svake godine početkom svibnja krene jagma za čistačicama širom lijepog našeg Jadrana. Traži se na društvenim mrežama, burzi rada, među prijateljima i poznanicima. Apartmana je naime sve više, a ljudi (uglavnom žena) za čišćenje sve manje.

Jagma za čistačicama vlada i na kontinentu pa je tako na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutačno objavljeno 427 oglasa u kojima se traže čistač ili čistačica. Da je potražnja za čistačicama velika pokazuje i portal Moj posao na kojem je trenutačno objavljeno 48 oglasa u kojem se traže radnici u ovom sektoru.

Mi smo htjeli provjeriti koliko danas čistačice mogu zaraditi i kakvi se uvjeti nude u ovom zanimanju. U Općoj bolnici Sisak traže dvije spremačice servirke. Radi se puno radno vrijeme u dvije smjene, vikendom i praznicima. Potencijalni posloprimac mora imati završenu samo osnovnu školu. U oglasu nije navedena plaća, ali čistačice zaposlene u državnoj i javnim službama s novim koeficijentom trebale zarađivati 1200 eura.

Foto: Unsplash

Prijava na neodređeno

Čistačicu za rad u jutarnjoj smjeni traži i restoran Ožujsko Maksi Pub iz Zagreba. Nude punu prijavu, neradni ponedjeljak, mogućnost napredovanja, plaću po dogovoru, božićnicu, uskrsnicu, godišnji odmor od četiri tjedna, topli obrok, prijavu na neodređeno i plaćene prekovremene sate.

Oglas za spremača/spremačicu i sobara/sobaricu traži i Zagi grupa iz Oroslavja. Uz mogućnost napredovanja, bonuse i nagrade, božićnicu, dar za djecu, regres i obrok, nude plaću od 1000 do 1200 eura. U Tribunju traže osobe za čišćenje i pranje plovila pet sati tjedno, ali nisu naveli koliku nude plaću.

U Zagrebu se traži marljiva i pouzdana osoba za posao čišćenja stubišta stambenih zgrada. Posao se obavlja u zapadnom dijelu grada (Malešnica, Špansko, Prečko, Jarun), te u Novom Zagrebu, a radi se od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati. U pravilu se radi oko sedam sati dnevno, a plaća je 830 eura.

Deset eura višu plaću nudi poslodovac Manpower koji traže spremačicu/čistačicu za održavanje čistoće prostorija poliklinike i vođenje brige o redovitoj opskrbi sanitarnih prostorija. Uz plaću od 840 eura potrencijalnim posloprimcima nudi se naknada za prijevoz i topli obrok kao i mogućnost napredovanja.
Guliver

Mogućnost napredovanja

Sudeći po oglasima čistačice u Hrvatskoj danas mogu zaraditi između 800 do 1200 eura. Kakva je stvarno situacija na terenu teško je provjeriti. Čistačica s kojom smo razgovarali prošlog ljeta nam je odala kako usprkos velikoj potražnji malo koja čistačica zaradi više od 12 do 13 eura po satu.

KOLIKO ZARAĐUJU IZNAJMLJIVAČI APARTMANA? Zadranka otkrila istinu: ‘Ovolika je moja plaća kada oduzmem sve troškove’
“Nitko se ne obazire na to što su troškovi života jako išli gore u ovih godinu dana. Iako ima i onih čistačica koje zarade 15 eura, te su rijetke. Većina zaradi oko 12-13 eura po satu”, odala nam je ova profesorica hrvatskog jezika koja ljeti čisti apartmane kako bi popunila budžet.

Malo dalje od Hrvatske, u Njemačkoj čistačice mogu, ovisno o iskustvu, godišnje zaraditi u prosjeku 27.963 eura bruto. Ta brojka raste za čistače s više od osam godina iskustva i oni mogu zaraditi 30.638 eura godišnje. U Austriji čistači/čistačice mogu u prosjeku zaraditi 1,370 eura mjesečno, dok oni iskusniji mogu zaraditi 2,090 eura mjesečno, odnosno 16,500 godišnje.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.