POSLODAVCI OČAJNI ZBOG NEDOSTATKA RADNE SNAGE: Gdje se možete bez problema zaposliti u roku od 24 sata?

Autor: Ivana Jurišić

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već treći mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podatci za srpanj ove godine, u kojem je potražnja za radom 29 posto viša nego u srpnju 2019., objavio je Ekonomski institut Zagreb.

“Nastavlja se pozitivan razvoj događaja na tržištu rada. Zadnjih par mjeseci OVI indeks pokazuje kako je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, a isto vrijedi i za OVI indeks za srpanj. Naime, uspoređujući ovaj srpanj sa srpnjem 2019. godine, potražnja za radom viša je za 29 posto”, navodi se u objavi na internetskim stranicama EIZ-a.


Analitičari Instituta zamjećuju kako se radi o trećem uzastopnom mjesecu u kojem potražnja za radom nadmašuje pretpandemijske mjesece, a ta “povoljna kretanja odraz su zasad uspješne turističke sezone te kasnijeg sezonskog zapošljavanja”.

“Promatrajući regionalna kretanja na tržištu rada, očekivano, najveći oporavak bilježe jadranske županije, a najmanji se oporavak primjećuje na istoku Hrvatske. Također, u srpnju ove godine potražnja za zanimanjima poput konobara, kuhara i hotelijera znatno raste u odnosu prema srpnju 2019. godine”, ističu iz EIZ-a.

Potražnja za radnicima je razlog zašto u Hrvatskoj raste uvoz radnika iz trećih zemalja, posebno u graditeljstvu i turizmu. Unatoč broju nezaposlenih pri HZZ-u od više od 125 tisuća, većina poslodavaca muku muči s pronalaskom zaposlenika. Najveći broj dozvola ove godine izdan je u graditeljstvu (22.799) te turizmu i ugostiteljstvu (12.396).

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.