Photo: Matija Habljak/PIXSELL

POSLODAVCI NA MUKAMA Banke postrožile kriterije za kredite, a sezona sve bliža

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Koronakriza i dalje “divlja” Hrvatskom i svijetom, a posebice pogađa vlasnike tvrtki koje su najviše pogođene pandemijom Covida-19.

Kako bi preživjeli ovu situaciju i pokušali obnoviti svoje poslovanje, vlasnici tih tvrtki žele dignuti kredite, no žale se kako “nema šanse da dođu do kredita”.

Naime, banke imaju liste rizičnih sektora i sustav odmah prepoznaje i odbacuje kreditno nesposobne, piše Jutarnji list.

Oštar odnos banaka prema poduzetnicima komentirao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika (UGP). Rekao je kako “probleme imaju svi oni kojima je promet prošle godine pao više od 60 posto, a to su uglavnom poduzetnici iz područja turizma i prometa”.

Njima će posebice biti veliki problem, ako se ostvare najave leasing kuća da od 1. travnja više neće produljivati moratorij na kredite. Ako se to dogodi, ističe Bujas, za zatvaranje leasinga i za preživljavanje do sezone kredit će biti nužan.

“Ne postoje nikakve liste, ali činjenica jest da je malo podignut prag za najpogođenije klijente, u smislu ispunjavanja kriterija za dobivanje kredita, od financijskih pokazatelja do redovitosti otplate kredita i ukupne slike klijenta”, rekao je Jutarnjem listu bankar u jednoj od većih banaka.

Ipak, banke imaju različit pristup klijentima, posebice prema novim klijentima, a kako je istaknuo, taj pristup više nije “proaktivan”. Kada je riječ o postojećim klijentima, zajedno nastoje postići rješenja koja su održiva, a ona ponekad uključuju i odobravanje novih kredita.




U cijelu priču umiješala se država koja je najavila odobravanje jamstava kako bi kredite dobili i oni koji trenutačno nemaju dobre poslovne rezultate.

Podsjetimo, Europska komisija u siječnju je odobrila hrvatski program državnih potpora za tvrtke u području turizma i sporta, vrijedan 1,53 milijardi kuna, a koji će se provoditi u suradnji Ministarstva turizma i sporta, HBOR-a, HAMAG-BICRO-a i poslovnih banaka.

Program predviđa izdavanje državnog jamstva u iznosu od 100 posto glavnice kredita za mikro, male i srednje poduzetnike te do 90 posto za velike poduzetnike. Iako je početak provedbe programa bio najavljivan najkasnije do “sredine veljače”, Bujas naglašava kako “ništa ne događa u vezi s tim”.




U Ministarstvu turizma ističu kako su u tijeku finalni dogovori, a za desetak dana tvrtke će moći dobiti jamstva, piše Jutarnji list.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.