FOTO: Kolaž ilustracija/Marko Todorov / CROPIX

‘POSLJEDNJU RIJEČ NEĆE IMATI PLENKOVIĆ!’ Nakon ‘krađe stoljeća’, smiješe im se milijunske odštete? Saznali smo detalje, sprema se novi uragan

Autor: I.J.

Nadzorni odbor Ine će u srijedu, 21. rujna glasati o razrješenju troje hrvatskih članova Uprave.

Naime, hrvatski članovi Uprave Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić nisu podnijeli ostavku i čini se da i nemaju namjeru po posljednjim informacijama. U medijima se navodi kako su glavni razlog tome otpremnine, za koje se u nekim slučajevima spekulira kako je riječ i o milijunskim iznosima.

Dok se odluka o hrvatskim članovima još čeka, MOL je u petak objavio kako su Ferenc Horváth i József Simola, preostali mađarski članovi Uprave Ine, podnijeli ostavke. Još ranije je ostavku dao prvi dao predsjednik Uprave Sándor Fasimon.

Iz MOL-a su javili kako su oni dali otkaze iako ni na koji način nisu upleteni u nezakonite radnje vezane uz Inu.

Bivši direktor Ine Davor Štern za Dnevno objašnjava kako ne možemo ipak na isti način gledati hrvatske i mađarske otkaze.

“MOL-ovi članovi nisu zaposleni u Ini, oni su samo delegirani. To što su oni tu dali ostavku, ne znači da su oni izgubili svoje mjesto u MOL-u”, objašnjava Štern.

”Otpremnine u ovom trenutku neprimjerene’

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je prošlog tjedna rekao kako će hrvatski članovi Uprave Ine u srijedu na sjednici Nadzornog odbora biti razriješeni, ako do tada sami ne daju ostavke.




“Imaju vremena do srijede sami povući taj potez, ako to ne naprave, u srijedu na sjednici NO, bit će, prema odluci Vlade – razriješeni. Srijeda je dan kad će na Nadzornom odboru biti donesene odluke”, dodavši kako su pred njima dvije opcije – ili da sami daju otkaz ili njihova smjena.  Što se tiče otpremnina, ministar je rekao da je na Nadzornom odboru da iskoristi sve one zakonske mogućnosti, kad se govori o tome hoće li netko dobiti otpremninu ili neće

“Mislim da su bilo kakve otpremnine u ovakvom trenutku su apsolutno neprimjerene”, dodao je ministar.

Komentirajući Filipovićeve izjave, Štern kaže da nitko ne može spriječiti hrvatske članove Uprave da dobiju otpremninu ako dobiju otkaz.




“Vlada može donijeti odluku da neće ispuniti obveze prema ugovoru, ali u tom slučaju će posljednju riječ imati sud”, ističe Štern.

“Tek ako sud odluči da oni moraju kazneno odgovarati, onda gube pravo na otpremninu. Prema svemu dosad viđenom, to ovdje nije slučaj”, objašnjava Štern navodeći kako se u ovom trenutku nigdje ne vidi njihova direktna odgovornost.

Bivši ministar Ine objašnjava kako je u cijelom slučaju najveći problem sustav.

“Sve je rađeno po dokumentima koji čine sustav upravljanja u Ini i koji je davno trebalo promijeniti. Oni prema tom sustavu upravljanja nisu bili uključeni u donošenje tih odluka te je pitanje mogu li oni uopće biti odgovorni za cijelu situaciju”, zaključuje Štern.

Sve je definirano ugovorima o radu

U povodu slučaja ‘otpremnine’ poslali smo upit Ini s pitanjem imaju li hrvatski članovi Uprave Ine Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić pravo na otpremninu u slučaju da sami daju ostavke, odnosno imaju li pravo na otpremninu ako ih se s navedene funkcije razriješi.

Iz Ine su nam odgovorili  kako su politiku plaće i ostalih primanja članova Uprave Ine usvojili Nadzorni odbor i Skupština Društva.

“Pitanje otpremnine definirano je ugovorima o radu ili ugovorima o obavljanju poslova u Upravi Društva za predsjednika i članove, a s obzirom na to da su ugovori o radu poslovna tajna, nismo u mogućnosti iznositi tražene podatke. Također, u slučaju razrješenja prije isteka mandata, sva prava proizlaze iz Zakona o trgovačkim društvima”, stoji u odgovoru Ine.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.