Foto: Pixabay/TikTok

Poslije 15 godina života u Kanadi vratili se kući: ‘Tamo smo o ovakvom životu samo sanjali’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Kanada je za brojne Hrvate dugo bila obećana zemlja zbog visokih plaća i životnog standarda. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske piše da danas u Kanadi živi oko 250.000 hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Najviše Hrvata je nastanjeno u provincijama Ontario, British Columbia, Alberta, Quebec i Manitoba, te u gradovima: Torontu, Mississaugi, Vancouveru, Montrealu, Winnipegu, Calgaryu.

Iako Hrvati i danas odlaze u Kanadu u potrazi za boljim životom, situacija se znatno promijenila u odnosu na 20. stoljeće. Posao je teško zadržati, a običnoj obitelji gotovo je nemoguće kupiti nekretninu.

Tako misli i Kanađanin koji već duže vrijeme živi u Srbiji i koji je na Tik Toku usporedio odnos prihoda i cijena nekretnina u Srbiji s onim u kanadskom Ontariju.

@galluzzojulian Replying to @Filip you are not wrong but its faaaar worse elsewhere #srbija #kanada #serbia #canada ♬ original sound – Julian Galluzzo

Puno je lakše bilo prošlim generacijama

“U Srbiji je prosječna godišnja plaća 8.500 eura, a prosječna nekretnina košta oko 50.000 eura, što znači da prosječna nekretnina košta 5,8 puta više od prosječne godišnje plaće. To je prilično loše. To znači da biste se oko šest godina mučili raditi i ništa ne jesti kako biste mogli kupiti kuću”, rekao je ovaj Kanađanin dodavši da je situacija u Kanadi još gora.

“U Kanadi je prosječna plaća 36.000 eura godišnje, a prosječna kuća košta 600.000 eura, što znači da biste morali raditi 16,6 godina da biste mogli kupiti prosječnu kuću”, kaže. Prema njegovim riječima puno je lakše bilo prošlim generacijama.

“Mojim roditeljima je bilo lakše. Imali su sličnu plaću kao danas, ali kuća je koštala oko 200.000 eura. Za ovu generaciju posjedovanje kuće u Kanadi praktički je nemoguće”, zaključio je ovaj Kanađanin.
Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Visoke cijene u velikim gradovima

Mnogi Srbi se nisu složili s njim komentirajući da se u Beogradu i Novom Sadu ne može kupiti nekretnina ispod 100.000 eura. Drugi su istaknuli da Kanađanin govori o prosječnoj cijeni nekretnina u Srbiji, a ne o cijeni u velikim gradovima, čije su cijene puno više i u velikim gradovima u Kanadi.

“U Srbiji su mnoge kuće i stanovi naslijeđeni od roditelja. U Kanadi je većina stanovnika iz prve ili druge generacije i nema se od koga išta naslijediti”, napisao je jedan Srbin.

I u Hrvatsku se vraća sve više povratnika iz Kanade, a jednu takvu priču objavili smo u siječnju i na našem portalu. Riječ je o Hrvatu koji je u Kanadu otišao prije 15 godina, ali se nakon korona krize odlučio vratiti u Hrvatsku.
Foto: Pixabay

Možemo normalno živjeti

“Ja sam inače automehaničar, supruga je učiteljica engleskog jezika. Znam da je u Hrvatskoj mnogima teško, pogotovo sad u vrijeme inflacije krize. No, s dvije naše plaće mi sada možemo normalno živjeti. Mislim da je to općenita situacija, makar u medije prvo dolaze negativna iskustva. Da, teško je svima u životu, ali može se.

HRVATI NAPUŠTAJU ‘OBEĆANU’ ZEMLJU! Sve više ih odlazi, nezadovoljni su: ‘Detektirali smo različite skupine…‘

Kad se uzme recimo omjer cijena i zarade ovdje i u Kanadi, puno je bolje ovdje. Mi s našim plaćama u Kanadi nismo mogli živjeti komotno kao ovdje, da ne pričam o nekoj kupovini nekretnine ili slično. U Kanadi smo mogli samo sanjati, ovdje smo vrlo brzo dobili kredit od banke i kupili kućicu u predgrađu Varaždina”, ispričao je ovaj povratnik koji je oduševljen hrvatskim mentalitetom.“To je malo drugačije nego kad smo otišli prije 15 godina. Sad se vidi da je to neka mješavina zapadnog i europskog štiha, sa klasičnim našim balkanskim. Mislim da je to između ostalog razlog što u Hrvatskoj nisu zaživjele loše stvari kao u Kanadi i drugim zemljama, zaključio je i dodao: “Hrvatska je za mene sad obećana zemlja i sretan sam da se vraćam domovini. Nadam se da će to i drugi u tuđini shvatiti”, zaključio je.

 

 

 

 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.