Posao će dobiti 5.000 građevinara

Autor: dnevno.hr

Građevina, koja je uz trgovinu najviše pogođena recesijom, tim će poslom od gotovo tri milijarde eura u svakom slučaju dobiti snažan poticaj.

Hrvatska agencija za nadzor financijskog poslovanja (HANFA) deblokirala je trgovanje dionicama IGH i Tehnike na Zagrebačkoj burzi, obustavljeno zbog nedoumica koje su se javile medijskim napisima o garancijama koje je hrvatski konzorcij predao crnogorskoj vladi za gradnju autoceste Bar Boljare.

HANFA je tako prihvatila argumente koje im je poslao IGH nakon blokade trgovanja. Opisujući kronologiju događanja, iz IGH su Hanfi saopćili da je sva dokumentacija vladi u Podgorici dostavljena u utorak u 12.30, a do 14.20 nisu imali nikakvu informaciju od crnogorske Komisije za provođenje tenderskog postupka pregovaranja. No, tada se, prema pisanju dnevnih novina, lavina zakotrljala.

Stigla usmena potvrda

U 14.25 Konstruktoru, kao voditelju tročlanog konzorcija, stigla je usmena potvrda da je s dokumentacijom sve u redu, te je najavljeno da će takva obavijest biti uskoro objavljena i na službenim Internet stranicama Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore. Iz Konstruktora su odmah, doslovce u roku od pet minuta, obavijestili i IGH i Tehniku o takvom za njih povoljnom razvoju događaja, a IGH točno u 14.46 o svemu izvijestio i Zagrebačku burzu.

Točno pola sata kasnije informacija je objavljena i na internet stranicama crnogorskog ministarstva, uz potvrdu da dostavljena jamstva zadovoljavaju sve uvjete natječaja. S obzirom da je odmah nakon objave IGH-ove informacije – a posebno sljedeće jutro, dakle 10. veljače – krenuo skokoviti rast dionica, s burze su od njih zatražili pismeno očitovanje ima li kakvih novih okolnosti, na što je negativno odgovoreno, jer ni IGH ni Tehnika nisu smatrali da je vremenski razmak između usmene i pismene obavijesti iz Podgorice problematičan za istinitost informacije.

Snažan poticaj

Kako bilo, hrvatski građevinari će dobiti iznimno vrijedan project izgradnje autoceste Bar – Boljare, koji bi trebao spasiti posrnulu građevinsku industriju. Na tom poslu, naime, posao će dobiti čak oko 5.000 građevinskih radnika i to u vrijeme kada na burzu svakodnevno odlazi nekoliko stotina ljudi. Građevina, koja je uz trgovinu najviše pogođena recesijom, tim će poslom od gotovo tri milijarde eura u svakom slučaju dobiti snažan poticaj.
Najviše će profitirati konzorcij Konstruktor-IGH, ali i mnogi podizvođači – Tehnika, Viadukt, Dalekovod, Ingra te još malih podizvođača, pa će se sačuvati brojna radna mjesta.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.