fbpx
Goran Šebelić / CROPIX

Porezna uprava provela harač, a sad se hvali rezultatima

Autor: dnevno.hr

Porezna uprava se na službenim web stranicama hvali uspjesima koje je postigla u kažnjavanju obveznika fiskalizacije, poput ugostitelja, pekara i trgovaca, i ističe da je broj izdanih fiskaliziranih računa lani u odnosu na 2018. tako porastao za šest posto (ili 11,6 milijardi kuna), a u siječnju ove godine u odnosu na lanjski izdano je pak devet posto više fiskaliziranih računa (ili 1,1 milijardi kuna).

“Ciljane mjere suzbijanja najtežih oblika porezne evazije rezultirale su pozitivnim trendovima u izdavanju računa”, ističu u Poreznoj upravi pa je za pretpostaviti da u „najteže oblike porezne evazije“ izgleda spada i napojnica od 23 kune koju konobar dobije od gostiju, a koju nezasitna država smatra neprijavljenim viškom u blagajni i drakonskim kaznama kažnjava i gazdu i konobara. Al’ dobro.

Tijekom 2018 i 2019. proveden je ukupno 39.051 nadzor fiskalizacije, a prekršaj je utvrđen u čak 53 posto nadziranih poduzetnika, izdano je više od 10 tisuća prekršajnih naloga i izrečene su 603 mjere zabrane obavljanja djelatnosti. Samo u siječnju ove godine provedeno je 1.107 kontrola pri čemu je čak kod dvije trećine nadziranih utvrđena nepravilnost.

Iz Porezne pri tom otkrivaju i metode koje koriste prilikom nadzora, poput izviđanja, opserviranja objekta, uporabu IT sustava fiskalizacije u realnom vremenu, opažanje i evidentiranje neizdavanja računa i slično.

“Stoga se niti u kojem slučaju ne može govoriti o bilo kakvoj ‘poreznoj presiji’, kako se to zlonamjerno ističe u dijelu javnosti te što se potencira upravo od samih prekršitelja koji time pokušavaju izbjeći odgovornost i naplatu dužnih poreznih davanja zbog počinjenih poreznih prijevara“, poručuju iz Porezne uprave.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.