fbpx
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX/Ilustracija

POREZNA UPRAVA O NIŽIM CIJENAMA U SLOVENIJI! Demantiraju ekonomista: U Hrvatskoj je na širok spektar osnovnih prehrambenih proizvoda snižena stopa PDV-a

Autor: Dnevno.hr

Nakon uvođenja eura u Hrvatskoj su nastupila brojna poskupljenja, a usporedbom cijena u istim trgovačkim lancima, uočeno je da su neke namirnice u Sloveniji čak jeftinije nego u Hrvatskoj.

U emisiji RTL Danas ekonomist Damir Novotny u subotu je dao objašnjenje zašto je tome tako rekavši da “Slovenija ima niže porezno opterećenje većine proizvoda dnevne potrošnje i osnovna stopa PDV-a je niža nego u Hrvatskoj, a posebno su niže stope PDV-a koje se odnose na prehrambene proizvode koje su 9,5 posto, dakle značajno niže nego u Hrvatskoj”.

Danas je na to reagirala Porezna uprava, koja njegove tvrdnje ocjenjuje netočnima.


“Skrećemo pažnju kako je u Republici Hrvatskoj na prilično širok spektar osnovnih prehrambenih proizvoda stopa PDV-a snižena na 5% dok je u Republici Sloveniji stopa PDV-a na te proizvode gotovo dvostruko viša i iznosi 9,5%.

U Republici Hrvatskoj PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5% na isporuke sljedećih dobara:

– sve vrste kruha,
– sve vrste mlijeka (kravlje, ovčje, kozje) koje se stavlja u promet pod istim nazivom u tekućem stanju, svježe, pasterizirano, homogenizirano, kondenzirano (osim kiselog mlijeka, jogurta, kefira, čokoladnog mlijeka i drugih mliječnih proizvoda), nadomjestke za majčino mlijeko,
– dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu,
– jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla, maslac i margarin,
– isporuku živih životinja: goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva,
– isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od: goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva,
–  isporuku svježih ili rashlađenih kobasica i sličnih proizvoda od mesa, mesnih klaoničkih proizvoda ili krvi,
– isporuku žive ribe,
– isporuku svježe ili rashlađene ribe, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka,
– isporuku svježih ili rashlađenih rakova
– isporuku svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, uključujući mahunasto suho povrće,
–  isporuku svježeg i suhog voća i orašastih plodova,
–  isporuku svježih jaja peradi, u ljusci,
–  proizvode koji se pretežito koriste kao hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce.

Unatoč tome, iako je u Republici Sloveniji stopa PDV-a na primjerice jaja gotovo dvostruko viša nego u Republici Hrvatskoj, u prilogu je istaknuto kako je cijena jaja u Hrvatskoj viša nego u Sloveniji. Naime, na cijene proizvoda u maloprodaji utječe niz čimbenika, a porez je samo jedan od njih”, piše Porezna uprava.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.