Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Porezna odgovorila nezadovoljnim računovođama: ‘Nije nam jasno kako se izvode ti zaključci’

Autor: Dnevno.hr

Nastavkom porezne reforme, Vlada je izmijenila i nekoliko zakona koji bi trebali stupiti na snagu s početkom 2024. godine. Jedan od važnijih propisa koji se mijenjaju je Pravilnik o doprinosima. Javno savjetovanje o njegovim izmjenama i dopunama trajalo je do 20. studenog, a prikupilo je 337 mahom negativnih komentara.

Najviše su primjedbi imale računovođe kojima je posebno zasmetao obračun olakšica kod plaćanja doprinosa u prvi mirovinski stup. Naime, olakšica će za plaću od 700 eura bruto iznositi 300 eura, a za svaku veću svotu do 1300 eura, ta će se olakšica smanjivati po formuli: 1300 eura minus iznos osnovice puta 0,5.

Računovođe se obrušile na ministarstvo zbog obračuna plaća i doprinosa: ‘Molimo vas, pitajte’

“Uvodimo mogućnost smanjenja osnovice za naplatu doprinosa za mirovinsko osiguranje u prvom stupu do 300 eura. Oni koji imaju plaću do 700 eura imaju fiksni izdatak od 300 eura, a nakon toga taj se izdatak linearno smanjuje do 1300 eura i jedan cent gdje je on nula”, objasnio je još u svibnju ministar financija Marko Primorac.

Foto: Pixabay

Uz to, povećan je osobni odbitak na 560 eura, kao i 47 neoporezivih naknada na plaće. Brojni računovođe tvrde kako će im to zadati puno više posla pri samo jednom obračunu plaće te da će im u nekim slučajevima biti i nemoguće obračunati plaću, a iz Udruge Glas poduzetnika su upozorili kako će najviše problema s plaćama imati radnici koji rade za više poslodavaca.

Od 1. siječnja građani bi mogli ostati bez plaća: ‘Nelogično je i komplicirano’
“Tijekom savjetovanja zaprimljeni su komentari i primjedbe koje u ovom trenutku Ministarstvo financija, Porezna uprava pomno analizira. Na temelju analize, kao i uvijek do sada, sagledat će se mogućnost prihvaćanja komentara sve u cilju da se odredbe Pravilnika prilagode kako bi se maksimalno smanjilo dodatno administriranje pri obračunu plaće te olakšala provedba iste. Konačni tekst Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o doprinosima objavit će se u Narodnim novinama te će tek tada krenuti njegova primjena”, poručili su iz Porezne uprave za N1.

Kažu da im “stoga nije jasno kako se u javnosti izvode zaključci da komentari i primjedbe, prije svega računovođa, nisu uvaženi”. Dodaju da zbog uvođenja nove olakšice ne očekuju kašnjenje plaća, ali očekuju rast njihove neto vrijednosti, mahom za one radnike koji imaju ispod 1300 eura bruto plaće.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.