Hrvoje Jelavic/PIXSELL

POREZ NA NEKRETNINE DIGAO CIJELU HRVATSKU NA NOGE: Evo tko ga neće plaćati!

Autor: dnevno.hr

Rekli bi naši stari, lako tuđim koprive mlatiti, zar ne? Država planira kako bi porez u početku zamijenio postojeću komunalnu naknadu

Ovih je dana glavna tema u javnosti porez na nekretnine koji će se početi naplaćivati od 1. siječnja sljedeće godine. Građani su s razlogom nezadovoljni, porez će obuhvatiti oporezivanje kuća, stanova, garaža i gospodarskih objekata, poslovnih prostora. No tu nije kraj, odnosit će se i na građevinsko zemljišta koje se koristi za poslovne svrhe, kao i neizgrađeno, a koje se nalazi u prostoru predviđenom za gradnju.

Od poreza na nekretnine, prema procjenama države,  jedinice lokalne samouprave trebale bi već u prvoj godini uprihoditi najmanje 300 milijuna kuna više. Oko 2,2 milijarde kuna iznose sadašnji prihodi gradova i općina od nekretnina. A Vlada procjenjuje povećanje prihoda za 15 do 20 posto, odnosno za najmanje 300 milijuna kuna i porasti na bar 2,5 milijardi.

Rekli bi naši stari, lako tuđim koprive mlatiti, zar ne? Država planira kako bi porez u početku zamijenio postojeću komunalnu naknadu te porez na kuće za odmor, ali bi se u obračun ukalkuliralo i stanje nekretnine i godina izgradnje, dok bi u drugoj fazi, početkom 2020., Hrvatska dobila puni porez na nekretnine zasnovan na procjeni vrijednosti nekretnina.

Javnost se digla na noge, Udruga poreznih obaveznika Lipa pokrenula je peticiju protiv poreza na nekretnine, broj potpisa neprestano raste a zasad imaju stotinjak tisuća potpisa, osim toga Živi zid je najavio  referendum protiv poreza za nekretnine.

Kako svaka priča ima više strana valja spomenuti i kako postoje oni koji će biti oslobođeni obaveze plaćanja poreza na nekretnine. Riječ je o dvije skupine nekretnina. Neće plaćati oni koji imaju  nekretnine u vlasništvu lokalne samouprave, odnosno sakralni objekti u dijelu u kojem se obavljaju vjerski obredi.

Tako će Katolička crkva biti oslobođena plaćanja poreza na građevine u kojima se obavljaju vjerski obredi. A osim Katoličke crkve, porez na nekretnine neće se odnositi na sakralne objekte  objekte drugih vjerskih zajednica.

Spomenimo i kako ministar financija Zdravko Marić uvjerava da će ovim novim nametom sustav biti jednostavniji i pravedniji. Obećao je da, kada se vrati s godišnjeg, znat će se i detaljni izračuni novog poreza.




No, dok ministar odmara, na svojim su područjima gradovi i općine počeli prikupljati podatke o nekretninama.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.