fbpx
FOTO: Pixabay

PORAST CIJENA I U SRPNJU: Inflacija u Hrvatskoj nikad viša, sada je 12,3 posto

Autor: Dnevno.hr

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2022. u odnosu na lipanj 2022. u prosjeku su više za 0,4 posto. U odnosu na srpanj 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 12,3 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 7,1 posto, najnoviji su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Prijevoz, za 19,2 posto, Hrana i bezalkoholna pića, za 18,3 posto, Restorani i hoteli, za 16,8 posto, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 14,1 posto, Rekreacija i kultura, za 10,0 posto, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 9,7 posto, Razna dobra i usluge, za 7,0 posto, te Odjeća i obuća, za 5,5 posto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+4,75 postotnih bodova), Prijevoz (+2,83 postotna boda), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+1,64 postotna boda), Restorani i hoteli (+0,84 postotna boda), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (+0,80 postotnih bodova), Rekreacija i kultura (+0,53 postotna boda), Razna dobra i usluge (+0,43 postotna boda) te Odjeća i obuća (+0,32 postotna boda).


Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 20,6 posto (doprinos porastu od +3,46 postotnih bodova).

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.