Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Popularni odgojitelj zgrožen plaćama kolega: ‘Idemo probati jedan dan ne doći na posao’

Autor: Dnevno.hr

Odgojitelj Duško Ilijević, koji je poznat i po videima o odgoju djece koje objavljuje na društvenim mrežama, komentirao je situaciju u hrvatskim vrtićima koje su za razliku od škola, velike povišice zaobišle.

A taj posao nije nimalo lak. Ilijević priznaje da se, kako kaže, doveo u situaciju da mora biti uspješan u tome jer mora preživjeti profesionalno dan.

“Svaki dan s 15, 16, 17 dvogodišnjaka i trogodišnjaka. S jedne strane ih nema puno, s druge strane je dosta iscrpljujuće, a s treće strane to je dosta iznad Državnog pedagoškog standarda.

Foto: Jožica Jančec

I posao i poziv

Sada smo u predizbornoj godini i sigurno će biti obećanja da će se otvarati vrtići, škole, a ne razmišljamo o tome da u Zagrebu nema odgojitelja koji će raditi i ako se otvori deset novih vrtića”, rekao je za N1.

Kao i njegovi kolege, smatra da odgojitelji u vrtićima nisu dovoljno plaćeni, iako je zadovoljan svojim poslom i smatra ga pozivom.

Gradonačelnikovo dijete nije upalo u vrtić: ‘Svi me zafrkavaju’
“Idemo probati jednu srijedu ili četvrtak ne doći na posao i da vidimo kakvu će društvo imati percepciju koliko je zapravo bitan naš posao”,  predložio je.

Odgojitelji nisu bili u računici

Nedavno su iz Sindikata hrvatskih učitelja otkrili koliko bi trebale rasti plaće pomoćnog osoblja u obrazovanju, poput domara i čistačica. Njima su također plaće podignute, pošto potpisuju ugovor o radu s resornim Ministarstvom znanosti i obrazovanja, što znači da im novac stiže iz državnog proračuna. No, sustav obrazovanja u hrvatskoj se dijeli na predškolski odgoj te osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Među navedenim skupinama jedino je predškolski odgoj financijski prepušten jedinicama lokalne samouprave te privatnim tvrtkama. To znači da odgojitelji i odgojiteljice u vrtićima, ali i drugo pomoćno osoblje neće dobiti povećanje plaća, od u prosjeku 13,5 posto, koliko su najavili iz Vlade. To nam je potvrdila i odgojiteljica iz jednog zagrebačkog dječjeg vrtića.
“To je sramotno, jer smo mi prva stepenica odgojno-obrazovnog sustava. Sramota je da nismo u državnom sustavu, već svaki šerif svoga sela može kako hoće. Zato i jesu nejednaka primanja odgojiteljica po gradovima”, ogorčeno nam je svojedobno rekla Zagrepčanka.

Štrajk sudaca bio je neustavan: Samo sindikati imaju pravo pozvati na štrajk, a suci nemaju sindikat

Prepušteni privatnicima i lokalnim šerifima

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u školskoj godini 2020./2021. u Hrvatskoj su djelovala 1524 dječja vrtića i područnih ureda uz još 173 druge ustanove u kojima se provode programi predškolskog odgoja. Od toga, država je osnivač jednog dječjeg vrtića, jednog područnog odjela i dvije ustanove za predškolski odgoj. Jedinice lokalne samouprave osnivači su ukupno 1118 dječjih vrtića i područnih ureda te 151 druge ustanove dok su privatne tvrtke i vjerske zajednice osnivači i vlasnici 424 vrtićke, odnosno predškolske ustanove. U njima je bilo zaposleno 13.999 odgojitelja i učitelja te 8537 osoba koje su obavljale druge poslove.

Grad Zagreb je podigao plaće osoblja u dječjim vrtićima od 1. siječnja ove godine za 11 posto te najavio dodatno povećanje od četiri posto uz isplatu božićnica, uskrsnica, darova za djecu i regresa. No, nisu sve jedinice lokalne samouprave to učinile, ili su to učinile u većem ili manjem postotku. Kod odgojitelja koji rade u vrtićima, čiji su osnivači privatne tvrtke ili vjerske zajednice, plaća ovisi o brojnim faktorima koji nemaju nužno veze s poslovanjem ili dobrom voljom vlasnika.

U listopadu 2022. godine sindikati i udruge koji okupljaju djelatnike u predškolskom obrazovanju iz cijele zemlje prosvjedovali su zbog preopterećenosti i nedostatka odgojitelja, neprimjerenih prostora te neujednačenih plaća. Resorno je ministarstvo tad uputilo poziv osnivačima vrtića, a pogotovo gradonačelnicima četiriju najvećih hrvatskih gradova da provjere eventualna kršenja zakona, piše Srednja.hr. Tad su upozorili i da zaposleni u dječjim vrtićima moraju imati jednake plaće kao i nastavnici u osnovnim školama.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.