Foto: Unsplash/Ilustracija

Popularni hrvatski trgovački lanac bilježi nezapamćenu dobit: Iza toga stoji jedna navika kupaca

Autor: Dnevno.hr

Čak 890 milijuna eura prihoda, odnosno 13 posto više nego 2022. godine, lani je ostvario veliki domaći trgovački lanac Plodine. Pritom je neto dobit iznosila 52 milijuna eura, što je čak 60 posto više nego pretprošle godine.

Riječki trgovački brend imao je lani oko 4300 zaposlenih; 330 više nego pretprošle godine; koji su u prosjeku primali neto plaću od 970 eura mjesečno, odnosno 100 eura više nego 2022. godine, piše Danica.hr.

Prema podacima Agencije za tržišno natjecanje za pretprošlu godinu, najveći tržišni udjel u sektoru maloprodaje, 24 posto ili gotovo jednu četvrtinu, imao je Konzum. Lidl je zauzimao 16 posto tržišnog udjela, dok je Spar imao nešto više od 11 posto.

Foto: Andrija Lucic / Cropix

Val rasta potrošnje

Odmah iza njih slijedile su Plodine, s nešto manje od 11 posto tržišnog udjela. Hoće li se redoslijed promijeniti bit će poznato tek kad Spar objavi svoje službene poslovne rezultate za prošlu godinu.

Inače, dobri poslovni rezultati trgovačkih lanaca u Hrvatskoj rezultat su toga što građani, unatoč inflaciji i dalje puno troše. Iako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, inflacija na godišnjoj razini u ožujku iznosila 4,1 posto, a u odnosu na veljaču cijene su bile za 0,9 posto više, potrošnja je i dalje rasla.

U veljači je ukupna potrošnja u odnosu na isti mjesec lani bila viša za 9,1 posto. Pritom su izdaci za hranu, piće i duhanske proizvode porasli za 6,9 posto. Najviše je rasla potrošnja u segmentu neprehrambenih proizvoda, čak 17,1 posto. Ipak, treba reći da Hrvati u prosjeku troše 26 posto svojih prihoda na prehrambene proizvode.

Hrvatski trgovački lanci pod istragom zbog zanimljive situacije s cijenamaAutor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.