Foto: Damir Krajac / CROPIX

PONOVNO ŽELE IZMUSTI NOVCE OD HRVATSKE! Mađari u novom naletu: Čeka nas novo suđenje zbog INA-e

Autor: N.K

Nevoljama s mađarskim MOL-om nema kraja, naime, kako doznaje Jutarnji list, pokrenuta je još jedna tužba protiv Hrvatske u kojoj se tvrdi  kako je hrvatska Vlada od 2011. do 2015. godine neopravdano podigla naknadu za ugljikovodike, što je MOL-u nanijelo financijsku štetu pa sada u međunarodnom postupku od Hrvatske traže naknadu.

Doznaje se kako je riječ o tužbi koja je pokrenuta u sklopu postupka pokrenutog u prosincu 2013. godine pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu. U tom sporu MOL je tvrdio kako je Hrvatska svojim postupanjem povrijedila Ugovor o energetskoj povelji i prava koja on jamči MOL-u kao stranom ulagaču. Hrvatska je taj spor izgubila i dužna je platiti 184 milijuna dolara.

U odnosu na naknade za ugljikovodike ICSID se proglasio nenadležnim, a MOL-u je dao rok od tri mjeseca od primitka presude da protiv Hrvatske podigne tužbu pred nadležnim sudom.

Mol je iskoristio priliku i u roku je podnio tužbu. Nije poznato koliku sada odštetu traže, ali navodno je riječ o znatno manjem iznosu od onog koji je dosuđen u već izgubljenoj arbitraži.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.