fbpx
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX / Ilustracija

PONOVNO ISTE GREŠKE, VLADA KAO DA NE ZNA ŠTO JE MARŽA! Mali distributeri goriva bijesni, najavljuju pravne korake

Autor: Ivor Kruljac

Naglašavajući kako je bitno da unaprijed znaju cijene goriva, kao i trajanje obračunskog modela, mali distributeri goriva ponovno su ogorčeni vladinim odlukama o cijenama.

“Nastavno na odluku Vlade RH o maloprodajnom cijenama goriva od 1. kolovoza 2022., mali distributeri goriva ponovno upozoravaju kako proizvoljna promjena modela obračuna cijena
naftnih derivata (tjedni i dvotjedni prosjek), bez da Vlada RH o tome obavijesti dionike na tržištu naftnih derivata, onemogućuje distributere u nabavi goriva”, poručili su u svome priopćenju.

Ponovili su kako je nužno distributerima pravovremeno omogućiti dogovore o novim uvjetima sa svojim vlastitim dobavljačima.


U suprotnom, izmjene modela obračuna diskriminirati će male distributere i potom onemogućiti normalno poslovanje na tržištu svima koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu.

Žele se uključiti

Mali su distributeri također istaknuli i kako se premija energetskog subjekta od 0.65 kuna još uvijek pogrešno naziva maržom distributera, a zauzvrat nastavlja gomilati gubitke i u ovotjednoj uredbi gdje ova pogreška nije ispravljena.

“Naime, marža je znatno manja što i dalje onemogućuje financiranje tekućih troškova poslovanja zbog čega poduzimamo odgovarajuće pravne korake”, poručilo je priopćenje malih distributera.

Pritom su ponovili svoje zahtjeve vladi da ih uključi u proces donošenja odluka o maloprodajnim cijenama goriva, kako bi se poslovanje na taj način pravovremeno prilagodilo tržišnim uvjetima.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.