fbpx
Foto: Pixabay/ilustracija

PONAVLJA LI SE NAJCRNJA GODINA U HRVATSKOJ POVIJESTI? Svi znakovi su tu, umirovljenica nam priznala: ‘Zaradila sam 300.000 eura i sada gledam kako moj novac propada!’

Autor: Ivana Jurišić

Jutros pravi lom i krš na svjetskim burzama. Bez obzira koji dio svijeta pogledate, dionice padaju. Tako je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica u 9,30 sati bio minusu 1,1 posto, oslabivši peti dan zaredom. Dionice su najviše pale u naftnom, rudarskom i bankarskom sektoru, između 1 i 1,5 posto. Puno bolje nije ni na Wall Streetu, gdje su dionice u padu već šesti dan zaredom.

Posljedica je to strahovanja ulagača da će Fedovo agresivno zaoštravanje monetarne politike gurnuti gospodarstvo u recesiju. Naime, agresivno dizanje kamata moglo bi u narednom razdoblju dovesti do više nezaposlenosti i usporavanje rasta gospodarstva.

Posljedice se vide na lošim rezultatima investicijskih fondova. Tako su među 86 otvorenih investicijskih fondova, prema podacima HRPORTFOLIO-a, prevladali fondovi s padom vrijednosti udjela. Uvećanje bilježi tek pet fondova a palo ih je 81. Niti jedan fond nije zaključilo rastom većim od jedan posto, dok su 63 pala više od jedan posto.


Mnogi se s užasom pitaju ponavlja li se 2009. godina, koja se s pravom smatra najcrnjom godinom za hrvatsku fondovsku industriju od osamostaljenja. Nekoliko mjeseci nakon propasti investicijske banke Lehman Brothers, ispuhivanje balona na inozemnom i domaćem tržištu kapitala doslovno je prepolovio imovinu pod upravljanjem investicijskih i mirovinskih fondova. U godinu dana ukupan promet vrijednosnicama je pao za 70 posto, a mnogi građani koji su uložili svoju ušteđevinu u investicijske fondove, ostali su tada kratkih rukava.

Iako je 2009. brojne građane ‘ohladila’ od ulaganja u investicijske fondove, još uvijek je dovoljan broj onih koji sa zabrinutošću prate zbivanja na tržištu kapitala. Među njima ima i čak umirovljenika. Jedna od njih je i naša čitateljica koje je prodajom zemlje u Dalmaciji zaradila više od 300 tisuća eura. Na nagovor nekih prijatelja, dio novaca je uložila u investicijski fond i sada s užasom gleda kako njezin novac iz dana u dan sve manje vrijedi. Sada nije sigurna što napraviti, uzeti novac nazad i prihvatiti gubitak ili ostaviti novac u fondovima i čekati neka bolja vremena.

‘Ne zaboraviti vremensku komponentu’

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra kako sada treba čekati.

“Kod ulaganja u investicijske i mirovinske fondove uvijek treba imati na umu vremensku komponentu. Treba se gledati na rok najmanje od 10 godina da bi se moglo ocijeniti kakve ste prinose ostvarili”, objašnjava Novotny.

“Ako gledamo mirovinske fondove oni su u posljednjih 20 godina imali jako dobar prosječan prinos, daleko iznad stopa inflacije. Sačuvan je novac umirovljenika u drugom i trećem stupu što nije slučaj sa prvim”, govori analitičar koji ističe kako su se oni koji su se odlučili na drugi mirovinski fond, dobro prošli.

“Tu moram uključiti i svoju malenkost. Moje uplate su se u zadnjih 20 godina utrostručile i moram reći da sam i više nego zadovoljan prosječnim prinosom mirovinskih fondova. Mirovinski fondovi drugog stupa koji imaju 20 milijarde eura su obavili jako dobar posao i čuvali se prinose”.
Objašnjava kako sada slijedi razdoblje visokih prinosa na obveznice, pa će oni investicijski fondovi koji su ulagali u državne obveze opet imati dobre prinose.

“Sada je dobro vrijeme za ulaganje investicijske fondove koji ulažu u državne obaveze, jer se ovaj prinos koji vlada sada plaća na njih ne može se održati”, zaključuje Novotny.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.