Vukovic Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Pojasnili što napraviti s oštećenim novčanicama: Zamjena je moguća ovdje, ali uz važan uvjet

Autor: Z.S.

Ako ste se pitali što možete napraviti kada oštetite, obojite, operete novčanicu ili dobijete oštećen novac, stigao je odgovor. Naime, zamjena je moguća u banci ili FINI, ali uz važan uvjet.

“Neprikladne euronovčanice, za koje je prethodno utvrđeno da su autentične, zaprimaju se i zamjenjuju, ako donositelj predoči više od 50 posto te novčanice”, pojasnili su iz FINA-e za HRT, uz dodatak da kad su novčanice gotovo neprepoznatljive, prosljeđuju se HNB-u.

“HNB mijenja novčanice koje su ekstremno oštećene, koje su tako oštećene da se ne može utvrditi autentičnost bez posebne analize”, rekao je Damir Bićanić, Sektor za gotov novac HNB-a.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Razni materijali

Kako bi se oštećenja smanjila, neke su zemlje uvele novčanice od polimernih masa. Euro je pak, poput većine valuta, izrađen od pamuka.

“U svijetu se izrađuju od različitih materijala, ili sto posto pamuk, pa pamuk i razne primjese – pamuk i drvo, konoplja, banana i slično”, naveo je Bićanić.

U HNB-u također apeliraju na građane da pripaze na novčanice koje su obojene te se u posljednje vrijeme često pronalaze.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Kriminalne aktivnosti

“Jer je vrlo vjerojatno da su one proizašle iz kriminalne aktivnosti aktivacijom elektrokemijskih sredstava iz bankomata. Ako ih posjeduju mogu ih zamijeniti u HNB-u uz pismeno obrazloženje o uzroku oštećenja, te uz Zahtjev i analizu obojenih euronovčanica”, naveo je Bićanić.
Za kraj vrijedi spomenuti kako je ove godine HNB je zamijenio 120 tisuća euronovčanica u vrijednosti od gotovo tri milijuna eura.

U omiljenom voću Hrvata pronađen zabranjeni pesticid: Posebno je opasan za zdravlje djece
 

Podsjetimo i na to da euro postao službena valuta u RH prvim danom 2023. Hrvatska je uvođenjem eura postala 20. država članica europodručja. Euro je zajednička valuta Europske unije i jedan od glavnih simbola europske integracije.

Povezanost među državama EU-a

Kako su tada istaknuli iz HNB-a cilj uvođenja zajedničke valute bio je produbiti povezanost među državama članicama i pospješiti iskorištavanje svih prednosti jedinstvenog tržišta uz slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala.

“Euro uklanja transakcijske troškove, unutar europodručja dokida međuvalutne promjene, a za članice europodručja koje velikim dijelom trguju s drugim članicama europodručja smanjuje izloženost valutnom riziku i olakšava trgovinu te povećava otpornost gospodarstava na krize. U cjelini, euro pridonosi stabilnijim gospodarskim prilikama i rastu, većim investicijama i novim radnim mjestima”, naveli su lani iz HNB-a.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.