fbpx
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

POGLEDAJTE KOLIKO SU ZARADILI, A SADA KUKAJU! Filipović pred svima ‘bacio bombu’: Cijene goriva divljaju, ‘oni nisu navikli na ovo, svi trebaju podnijeti teret’

Autor: N.K

Nakon najave da bi od utorka cijene goriva mogle eksplodirati, reagirala je Vlada i na telefonskoj sjednici za tjedan dana produljila odluku o ograničenju cijena.

Prije nego što je Vlada donijela odluku, najavljivalo se kako bi eurosuper 95 od utorka poskupio na oko 16 kuna, a eurodizel na više od 16 i pol kuna.

O svemu se oglasio ministar gospodarstva Davor Filipović.


Filipović otkrio koliko su zaradili vlasnici malih benzinskih postaja

“INA im nije povećavala prodajnu cijenu, a oni su prodavali zalihe. U sljedeća će dva tjedna INA to preuzeti na svoja leđa kako bi oni mogli funkcionirati sljedeća dva tjedna, neće im podizati cijenu”, rekao je Filipović na pitanje što će biti s malim distributerima koji su se žalili da ne mogu poslovati s profitom.

“Imamo 40 malih distributera, 3 milijarde kuna prihoda od prodaje su ostvarili i 133 milijuna kuna dobiti”, otkrio je Filipović. “Treba gledati cjelokupno poslovanje poduzeća, a ne samo dva tjedna”, dodao je.

“Maloprodajna cijena će biti oko 13 kuna, a da nije intervencije Vlade, cijena bi bila preko 16 kuna, oko 16 i pol. Svi trebaju sada podnijeti teret. U ovom slučaju smo ograničili veleprodajnu cijenu”, rekao je Filipović.

“Žale li se oni bez razloga onda”, pitali su novinari.

Filipović je poručio kako razumije da oni nisu navikli na ovo jer su poslovali uspješno proteklih godina.

“Teško razdoblje je ispred nas, imamo visok rast cijena energenata i ne možemo utjecati na to. Ali na što god ćemo moći utjecati, to ćemo i napraviti”, rekao je Filipović na konstataciju novinara da se spominje recesija i pitanje hoće li rast plaća pratiti inflaciju.
Priopćenje Vlade

“Danas je na telefonskoj sjednici donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana”, stoji u priopćenju Vlade.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.