fbpx

Pogledajte kako su u komunizmu svi ‘jednaki’!

Autor: Marko

Dok oni koji žive u gradovima imaju visoke plaće, stanovnici sela i zaselaka jedva spajaju kraj s krajem. Financijska nejednakost prožela je sve kuteve kineskog društva. Očito da u Kini vrijedi Orwellova teza da su u komunizmu svi jednaki, ali neki jednakiji od drugih.

Dok se Narodna Republika Kina svijetu želi predstaviti kao nova svjetska supersila gdje svi žive u jednakosti s drugima, prava je istina da riječ o državi u kojoj je nejednakost u prihodima dosegla kritične razmjere. Kina je po pitanju nepravedne raspodjele bogatstva na zauzela neslavno drugo mjesto odmah iza SAD-a. Najbogatiji postotak(famoznih jedan posto) u Kini drži čak trećinu državnog bogatstva, što je po procjenama svjetskih stručnjaka tek tri, četiri posto bolje od situacije kod Amerikanaca.

Osim što najbogatiji Kinezi drže najveći dio bogatstva, najsiromašnija četvrtina stanovništva jedva je skupila desetinu državnog imetka. Ovakvi katastrofalni uvjeti u Kini pripisuju se nejednakosti sela i gradova. Dok oni koji žive u gradovima imaju visoke plaće, stanovnici sela i zaselaka jedva spajaju kraj s krajem. Financijska nejednakost prožela je sve kuteve kineskog društva. Očito da u Kini vrijedi Orwellova teza da su u komunizmu svi jednaki, ali neki jednakiji od drugih.


Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.