Foto: Pixabay

Podstanari razradili savršenu shemu: Dnevno zarade i do 100 eura, otkriveno u čemu je kvaka

Autor: Z.S.

Neki podstanari u većim gradovima u Srbiji, posebno u Beogradu, razvili su novi poslovni model. Unajmljuju stanove, uglavnom luksuzne nekretnine u centru grada, a zatim ih iznajmljuju, obično kao stan na dan, što im omogućuje dnevnu zaradu do 100 eura.

“Cijela shema izgleda ovako: potencijalni stanar pronađe visoko uređenu nekretninu putem oglasa, obično stan veće kvadrature smješten u centru grada ili blizu centra. Kad unajmi stan, plaća depozit i visoku mjesečnu najamninu, ali brzo povrati taj novac. Mnogi vlasnici ne potpisuju službene ugovore s podstanarima ili koriste ugovore koji nisu ovjereni kod bilježnika, to stanarima omogućava da započnu svoj posao iznajmljivanja te nekretnini reizdaju”, pojasnio je za Kurir naš ‘dobro obaviješteni izvor’.


Na dan

“Stanovi se obično iznajmljuju kao stanovi na dan jer je to isplativije. Dnevna cijena može doseći i do sto eura, ovisno o opremljenosti stana i lokaciji. Na primjer, mjesečna najamnina iznosi 700 eura, a ako se dnevno uzima 100 eura, najam se isplati u roku od sedam dana. A oni mušterija imaju sasvim dovoljno. Klijenti redovito plaćaju mjesečnu najamninu i režije tijekom određenog vremenskog razdoblja, a zatim iznajme drugu nekretninu i ponavljaju postupak”, otkriva neimenovani izvor.

Foto: Damjan Tadic / Damir Skomrlj/ CROPIX

Stručnjak za nekretnine Davorka Tasić potvrdila je za Kurir kako neki stanari ponovno iznajmljuju stanove.

Kako to spriječiti?

“Ako ugovorom niste jasno definirali da zakupac ne smije iznajmljivati stan trećoj strani, takve situacije se događaju. U ugovoru mora jasno pisati nije dopušten podnajam”, rekla je Tasić te je napomenula kako je ključna stavka kod iznajmljivanja nekretnina službeni ugovor o zakupu.

“U ovjerenom ugovoru kod bilježnika sve se jasno definira. Zato vlasnicima nekretnina savjetujemo da u ugovoru obavezno uključe klauzulu o podnajmu, jer ako to ne učine i bahati stanodavac ponovno iznajmi njihovu nekretninu, zakon im neće moći pomoći i ruke su im vezane. Ima puno takvih primjera gdje stanar ulazi u stan bez ugovora, plaća jednu najamninu i ništa više, a vlasnik ga ne može izbaciti iz vlastitog stana. Ljudi nepromišljeno ulaze u zakup, a u takvim slučajevima stradaju vlasnici nekretnina”, kazala je i navela da ugovor o zakupu mora sadržavati osnovne podatke o zakupodavcu i zakupcu.

Oglasili se ‘podstanari iz pakla’ koji su ‘demolirali’ stan: ‘Morao sam poduzeti pravne mjere’

“U ugovoru moraju biti navedeni adrese prebivališta, vrijeme trajanja zakupa, iznos najamnine i depozita. Kao agencija, inzistiramo na tome da vlasnici nekretnina dostave dokaz o vlasništvu jer, ako to nemate, možemo smatrati da ste podstanar. Također provjeravamo je li nekretnina upisana u katastar, a ako ima više vlasnika, inzistiramo na tome da svi suvlasnici potpišu ugovor. Također je važno definirati postupak ako stanar ne plaća najamninu ili režije”, istaknula je Tasić.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.