Goto: Marin Tironi/PIXSELL

PODACI KOJI BACAJU U OČAJ: Inflacija opet skočila, sada je već 5,5 posto

Autor: Dnevno

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosincu su u odnosu na isti mjesec lani porasle za 5,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.

U odnosu na studeni, potrošačke cijene u prosjeku su više za 2,6 posto.


Promatrano na godišnjoj razini, najviši rast cijena zabilježen je u kategoriji prijevoza, 11,4 posto, a taj rast uvelike je generiran rastom cijena goriva, za 22,5 posto godišnje, odražavajući rast cijena na svjetskim robnim burzama sirove nafte.

U odnosu na studeni cijene odjeće i obuće su niže za 8.2 posto i cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje su u prosjeku niže za 0,2 posto.

Cijene hrane, koje imaju značajan udio u košarici dobara, nastavile su započeti rast iz srpnja pa su u prosjeku na godišnjoj razini 8,1 posto.

Rast je primjetan u kategoriji alkoholnih pića i duhana, od 5,9 posto.

Na godišnjoj razini cijene su rasle za više od 2,6 posto.

Posebno zabrinjava činjenica što inflacija u Hrvatskoj ubrzava te je sad viša od inflacija eurozone koja je 5 posto.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.