Foto: Pixabay

PODACI HNB-a POZIVAJU NA ZABRINUTOST: Svaki četvrti korisnik za kredit daje više od pola plaće

Autor: Dnevno.hr

Istraživanje HNB-a o standardima odobravanja kredita je pokazalo da se onim građanima koji su od studenog prošle do lipnja ove godine uzeli stambeni kredit rata kredita u prosjeku se kreće između 41 i 44 posto njihovih dohodaka, piše Večernji list.

U praksi to znači da ako imate plaću od 10.000 kuna neto, za ratu kredita ćete svaki mjesec morati dati između 4.100 i 4.400 kuna.

Ukupna vrijednost stambenih kredita u Hrvatskoj kreće se oko 67 milijardi kuna te je u godini dana porasla nešto više od deset posto.

Veliku potražnju za nekretninama prati i stalan rast cijena, pa nikakvo čudo da službeni podaci pokazuju da su njihove cijene u godinu dana skočile između šest i sedam posto.

Cijena kvadrata bi se mogla udvostručiti

Ako cijene nastave rasti ovim tempom, cijene kvadrata bi se u godinu dana mogle udvostručiti.

Maruška Vizek, stručnjakinja Ekonomskog instituta Zagreb, napominje kako Hrvatska kao zemlja ima previše motiva za visoku potražnju za nekretninama, od poreznog tretmana, turizma, niskih kamatnih stopa do seljenja kapitala ekstrabogatih iz banaka, APN-a, činjenice da nekima doista treba životni prostor, da neki kupuju nekretnine na tvrtke da bi platili manje poreza, prisutnosti stranaca, a uz tako puno motiva tržište ne može ponuditi dovoljno nekretnina kako bi došlo do pada cijena.

Ističe kako je jedino rješenje adekvatan porezni tretman, a to se neće dogoditi.
Guverener Vujčić je nedavno upozorio da cijene stambenih nekretnina rastu snažnije od dohodaka, ali ne i troškova gradnje, te sve to povećava rizike njihove korekcije u budućim razdobljima.

Podaci HNB-a pokazuju da je većina novih stambenih kredita (28 posto glavnice) isplaćena uz omjere duga i dohotka koji se kreću između 30 i 40 posto, a kod daljnih 26 posto dužnika taj je omjer između 40 i 50 posto. Ono što zabrinjava je što je kod čak 23 posto novoisplaćenih stambenih kredita mjesečna rata veća od polovine mjesečnog dohotka, donosi Večernji list.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.